top of page
אורית רונן

הכותרת - מי מפחד מהיועצת המשפטית לממשלה

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, מצויה בעימות מתמשך עם הממשלה. מדוע קוראים חלק משרי הליכוד לפטר אותה? איך הפכה שומרת הסף למטרה לביקורת חריפה כל כך? והאם נתניהו באמת מתכוון להדיח אותה? ביחד עם טובה צימוקי, הפרשנית המשפטית של ידיעות אחרונות ו-ynet, חזרנו לעבר בניסיון להבין את הרקע המקצועי של בהרב-מיארה וכיצד הגיעה לתפקיד ושאלנו מדוע דווקא יועצת משפטית מאפשרת כל כך הפכה בעיני חלק מהשרים למי ש-"עושה הכל כדי להפיל את ממשלת ישראל"?


 

תאריך עליית הפרק לאוויר: 18/08/2024.

פתיח: אתם מאזינים ל-"Ynet פודקאסטים".

[מוזיקת רקע]

שרון: אם היה נוחת כאן חייזר, הוא בטח היה חושב לרגע שהאויבת הכי גדולה של מדינת ישראל, היא היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה.

[הקלטות]

השר דודי אמסלם: "תראה את היועצת המשפטית. היא לטעמי הבן אדם הכי מסוכן היום במדינת ישראל. היועצת המשפטית עושה פֵנִים ורולים ולא ראה כלום".

השר שלמה קרעי: "אני, בעיניי, היא הייתה צריכה ללכת הביתה מהיום הראשון לממשלה. לא הייתה צריכה להישאר. היא תוקעת מקלות בגלגלי הממשלה, מסכלת כל החלטה".

שרון: היא הפכה לדמות שנויה במחלוקת ולא בטוח מה הציבור הישראלי באמת יודע עליה. אומרים עליה שאינה מתאימה לתפקיד, שהיא עושה דברו של שר המשפטים לשעבר גדעון סער ושהיא משרתת אג'נדה. מי את באמת גלי בהרב מיארה? אויבת הממשלה או שומרת הסף? אני שרון כידון, וזאת הכותרת. [מוזיקה נפסקת]

[חסות]

שרון: שלום לפרשנית המשפטית של ידיעות אחרונות ו-Ynet, טובה צימוקי.

טובה: שלום, שרון.

שרון: דרכה של בהרב מיארה לתפקיד היועמ"שית לא הייתה ברורה מאליה. היו מי שטענו שהניסיון המשפטי שלה אזרחי, ואפילו גרוניס, שעמד בראש הוועדה, השופט העליון בדימוס, חשש שאין לה מספיק ניסיון לתפקיד. איך זה קרה בכל זאת?

טובה: אז ככה, א', גרוניס, אמנם נשיא בית המשפט העליון לשעבר, גם סבר שמנדלבליט לא ראוי להיות יועץ משפטי לממשלה. בשל קרבתו, הוא היה בזמנו מזכיר הממשלה של נתניהו, הוא חשב שהוא גם לא ראוי, ואף על פי כן הוא נבחר. עכשיו, ועדת גרוניס מורכבת מעוד אנשים שהם נציגי לשכת עורכי הדין, יש שם נציב שירות המדינה וכן הלאה, וידוע שזה מסוג הוועדות ש-לשר המשפטים… הוא יכול להעביר את המועמד שלו, וכך היה גם עם מיארה.

עכשיו, מה שהטריד את גרוניס, הוא דווקא חוסר הניסיון הפלילי שלה. מיארה הייתה שנים בפרקליטות מחוז תל אביב האזרחית, שזו הפרקליטות הכי גדולה של פרקליטויות המדינה, אבל היא פרקליטות שלמרות גודלה וחשיבותה, היא תמיד נמצאת בשולי הכותרות, כי הם עוסקים בנושאים האזרחיים של המדינה, לרבות ובעיקר נושאי ביטחון. וגם מיארה באישיות שלה היא לא טיפוס שרוצה להתבלט, אז היא ניהלה, צמחה וניהלה שם את המחלקה בצורה מאוד… מעוררת כבוד.

סער היה מתמחה בזמנו במחלקה הזאת, הוא היה מתמחה של נעמי שטרן, שהייתה פרקליטת המחוז האגדית, ומיארה צמחה לידה, והיא בעצם המליצה בזמנו שהיא תהיה היורשת שלה. הוא מאוד מאוד התלהב מהיכולות שלה, מהענייניות שלה, מהמקצוענות שלה, וחשב שהיא תהיה יועצת משפטית מעולה. מה עוד, שגם הוא מאוד רצה שלראשונה תיבחר אישה לתפקיד.

[הקלטה] שר המשפטים לשעבר גדעון סער: "לתפקיד היועצת המשפטית נכנסת היום אשת מקצוע מובהקת, עם ותק של עשרות שנים בשירות המשפטי הציבורי, ובייצוג המדינה בערכאות. אני מודה לך גלי, שהסכמת לקבל על עצמך את התפקיד שהוא לפי דעתי, התפקיד הקשה ומאתגר ביותר בשירות הציבורי שלנו".

שרון: היא נחשבת כמינוי של סער, ויש כאלה שמציגים את זה כאילו היא איזו שלוחה של סער, ועושה דברו, עד כמה הם באמת קרובים?

טובה: אלה דברי אהה… לדעתי, דברים בטלים. אני לא מאמינה שהיום בכלל הם שומרים על קשר, כי סער יודע שהבייס של ביבי כל הזמן מאשים אותו שהיא פועלת בשמו, ולמענו, קשקוש מוחלט, אבל זה עובר טוב בתקשורת. אני חושבת שהוא בחר בה, כי היא תופסת את תפקידה כיועץ משפטי לממשלה, בשני היבטים שסער דוגל בהם.

אחד זה שהיא יועצת מאפשרת, לעומת מה שאומרים עליה, היא מאוד מאוד מאוד מסייעת ועוזרת, ורוצה לעזור לממשלה, לקיים את המדיניות שלה, להגשים את המדיניות, בתנאי שהיא תשמור על החוק. והיא הולכת הרבה פעמים רחוק מאוד למען הדבר הזה. אני רוצה להגיד לך למשל, היא יכלה להכשיל את התקציב. היא יכלה, אפילו בגיוס, אל תשכחי ששנה שעברה, היא נתנה לממשלה עוד שנה, למרות שחוק הגיוס פקע, כדי שהם יגיעו להסדר, וכמובן הם הגיעו לעוד שנה בלי הסדר, וחוץ מזה, בג"ץ קבע שצריכים לגייס, וכך היא עושה.

אם את שמה לב, יש רק שרים קבועים שתוקפים אותה, וזאת למה? היא עובדת מצוין עם רוב השרים, מגיעה לפתרונות יצירתיים, שעוזרים להם להגשים את המדיניות. אז בסך הכל, היא מאוד משתפת פעולה עם הממשלה. עכשיו, עוד דבר שבגללו הוא בחר בה, זה היה הנטייה הביטחונית שלה. מיארה… וזה הוכח במלחמה בעיקר, היא יצאה מגדרה בהרבה נושאים, רובם סודיים, לסייע לממשלה, בעצם למערכת הביטחון, להגשים את המטרות הצבאיות של המלחמה. והוא גם מאוד העריך את הנושא הביטחוניסטי שלה.

שרון: [מהמהמת בהסכמה] כשאת מסתכלת בעצם על הייעוץ המשפטי שהיא מעניקה לאורך הזמן שהיא מכהנת בתפקיד, את יכולה לשרטט מהם העקרונות המשפטיים המנחים אותה, כמו שאת מבינה אותם?

טובה כן, בטח. הדברים העיקריים שמנחים את מיארה, ואני חושבת שזאת הכותרת בעיקר של המינוי שלה, היא רואה את עצמה כמייצגת האינטרס הציבורי. זה הבייס שלה בעצם. והבייס שלה אומר שהייעוץ המשפטי שלה ושל כל נציגי הייעוץ בממשלה, לשמור על מקצועיות וא-פוליטיות וממלכתיות של השירות הציבורי.

למשל, אני אתן לך דוגמה. אחת הסיבות שהיא מבקשת לפסול את "חוק בן גביר", זה בגלל שהוא רוצה משטרה פוליטית, בשעה שהיא חושבת שהמשטרה צריכה להיות משטרה של הציבור ולמען הציבור. או נציבות שירות המדינה, הסיבה שהיא מתנגדת לכך שנתניהו יבחר את הנציג בעצמו, זה שהיא רוצה לשמור על טוהר השירות הציבורי, שהפקידים שנותנים לכולנו שירות, יוכלו לתפקד בלי לחצים, בלי חשש, ולא מתוך נאמנות לַמְמַנֶּה, אלא מתוך נאמנות לציבור.

עוד דבר שמנחה אותה, זה הגנה על עצמאות בית המשפט העליון, ועל מערכת המשפט בכלל, כדי שישמור על זכויות האדם. למשל, ראינו את זה גם בעמדה שלה, המתנגדת לסבירות, שהתקבלה בסוף על ידי בית המשפט העליון, ומינוי הנשיא עכשיו, שעוד לא הוכרע, מינוי נשיא בית המשפט העליון, היא חושבת שצריך מיד למנות נשיא, כי לא ייתכן שאחת הרשויות תישאר ללא ראש, ובעיקר שהרשות המבצעת תסיג את גבולה ותשלוט על הרשות השופטת.

דבר שני, הענייניות שלה. היא נוהגת לא לומר "לא" לממשלה, והיא לא מסוג היועצים שהיו בעבר, שהיו הרבה יותר דווקניים, ויותר אומרים "לא" מאשר "כן". היא הייתה יכולה לא אחת לפרק את הממשלה בסוגיות כמו אישור התקציב, נושאי ביטחון, הגיוס, וזה לא קרה. היא מנסה כמה שיותר לעזור, ויש גם עוד נושא שהוא רחוק מעיני הציבור, זה לא יאמן כמה היא עוזרת בנושא ההתיישבות ביהודה ושומרון, כי יש הרבה דברים שדורשים את שיקול דעתה, ובדרך כלל היא מאשרת את העניינים של הקרקעות.

עכשיו עוד דבר, היא יודעת שהקואליציה היום רוצה כוח בלתי מרוסן. הקואליציה, כמו שאנחנו יודעים, היא בעצם הממשלה שולטת בכנסת. אין חוקה, אין מערכת של איזונים ובלמים. היא מבקשת להחזיר את האיזונים בין הרשויות, בצורה שכל רשות לא תסיג את גבולה.

שרון: כשאנחנו הולכים אחורה להסכם הגז מול לבנון, נניח מי שהיה אז ראש הממשלה לפיד, בעצם לא מציית להמלצה שלה. כלומר, החיכוכים הם לא קיימים רק בממשלה הזו, ואנחנו כמובן ניגע בהם עוד מעט, אלא גם לפיד, כשהיא אומרת לו, "אתה צריך להביא את הסכם הגז לאישור הכנסת", הוא לא מביא אותה. כלומר, זה לא פעם ראשונה, זה לא רק ממשלת נתניהו לפעמים לא מקבלת את ההמלצות שלה.

טובה: אז ככה, אני חושבת, שרון, שיש פה טעות משפטית לרוב האנשים. בסופו של דבר, שלושת המשנים שלה קבעו, שאין חובה להביא את הסכם, את ההסכם לאישור הכנסת, אבל הממשלה יכולה, אם היא רוצה, לבחור להביא לכנסת או… או בצורה של הנחת המסמכים וכן הלאה. אין חובה. זה מה שהוחלט. עכשיו, אני גם אסביר לך למה היא חשבה שאין חובה.

ראשית, היא הייתה מצוידת בחוות דעת מפליגות של מערכת הביטחון, שקבעו שנוצר חלון הזדמנויות יוצא דופן להעסקה הזאת, שזה עסקה ייחודית ורגישה ונחוצה, ושתי המילים שכיכבו מעל החוות הדעת המסווגות היו "דחיפות" ו"חיוניות", ויותר מזה, היא ידעה שבג"ץ לא יתערב בהחלטה שלה, כי בג"ץ נמנע מהתערבות בנושאים של מדיניות ושל פוליטיקה בינלאומית, בטיעון של אי שפיטות מוסדית. לכן היא הגישה לבג"ץ את המסמכים שמראים את נחיצות העסקה, שזה היה חלון הזדמנויות יוצא דופן, והיא אמרה ללפיד, "תשמע, אתה לא חייב, אבל אני מציעה שתעשה את זה". זה אבל רק הייתה הצעה, זה לא הייתה חובה.

שרון: [מהמהמת בהבנה]

טובה: נוסף לכך, היא גם דחתה את הטענות שזה צריך לאשר את העסקה במשאל עם, כי היו, בעיקר אנשים מן הימין, שטענו שזה כמו מסירת שטחים ללבנון, היא קבעה שמדובר במים כלכליים, ולא חל עליהם הדין של החזרת שטח משטחי ארץ ישראל.

שרון: [מהמהמת בהבנה] גם את המינוי השינוי במחלוקת בעת בחירות, של רמטכ"ל, שהיום כמובן זה רמטכ"ל הרצי הלוי, כשגנץ, זה שר ביטחון, רוצה למנות אותו, אנחנו כבר נמצאים באותו זמן בעת בחירות, ויש מי שטוען שאסור למנות רמטכ"ל בעת בחירות, ולמעשה היא, ההמלצה שלה אפשר והיא מתירה את זה.

טובה: אז ככה, באמת בזמן בחירות הנוהל הוא, שנמנעים ממינוי של משרות בכירות, כדי לא לכפות על הממשלה הבאה מינויים שהיא אולי לא רוצה. אלא אם יש פתרון אחר בנמצא, במקרה הזה, מה שהכריע את המינוי של הרצי הלוי, היה חיוניות המינוי. ביולי 22', מיארה קיבלה חוות דעת חד משמעית מגורמי הביטחון על הצורך למנות את הרמטכ"ל בעת הזו. עכשיו, אני רוצה להשמיע לך כמה נימוקים שהם נתנו, שהיום מעבירים צמרמורת בגב כולנו.

הם אמרו שהרמטכ"ל הזה צריך עכשיו להניע תהליכים, מבחינת בניין הכוח של צה"ל, תקשיבי, שנה לפני המלחמה, האיומים, ולשדר יציבות כלפי צה"ל וכלפי האזרחים. כלומר, מה שהוא היה צריך לעשות, אנחנו נתווכח 1,000 פעמים, אבל בגלל הסיבות האלה, שאחר כך לא יצאו טוב, הם רצו למנות אותו, ולכן נסללה הדרך שלו למינוי.

[מוזיקת רקע]

שרון: מתי באמת התחיל החיכוך עם מפלגת הליכוד והממשלה, וכיצד היא מתמודדת עם האיומים לחייה? כבר ממשיכים עם זה, בינתיים אנחנו מזמינים אתכם להיכנס לעמוד שלנו ביוטיוב, ספוטיפיי ואפל פודקאסט, ללחוץ על מעקב או follow, ולדרג אותנו 5 כוכבים. [מוזיקה נפסקת]

[חסות]

שרון: כשממשלת נתניהו קמה, מתחילים חיכוכים, על איזה רקע הם מתחילים?

טובה: החיכוך הראשון שהיה מתחת לרדאר, היה שהייעוץ המשפטי חשב ש"חוק בן גביר" הוא חוק לא חוקתי. ותדעי לך שאנחנו עומדים היום בפני רעידת אדמה, אם בית המשפט העליון יפסול את החוק הזה. כבר אז הוגשו עתירות נגד החוק, תכף אני אגיד לך מה הבעיה, זה הדבר הראשון שאמרה שלא בסדר. כולנו רק יודעים שבגלל חוק בן גביר קוראים לו שר לביטחון לאומי ולא שר לביטחון פנים. אבל זו לא הבעיה.

מה שהוחלט בחוק של בן גביר, זה שהוא יהיה, יוכל בעצם להיות, אפשר להגיד, מפכ"ל-על, הוא יוכל להוריד הוראות לדרג המבצעי, הוא יוכל להתערב בחקירות, אהה… הוא יוכל, כל מינוי מסגן ניצב ומעלה ל… למנות אותו, זה אומר שבעצם המשטרה הופכת ממשטרה ציבורית למשטרה פוליטית. והדבר העיקרי שלו התנגד בן גביר כל הזמן במהלך ה… הכנת החוק - הוא סירב לומר שהמשטרה תהיה ממלכתית. תחשבי איזה דבר חמור זה.

כל הסוגיה הזאת היא נמצאת עכשיו בבג"ץ, והיא הייתה בהתחלה מתחת לרדאר. מה שבעצם החל את החיכוך הגדול איתה, היה המהפכה המשטרית, עליה הכריז שר המשפטים יריב לוין בארבעה לינואר 23'.

[הקלטה] שר המשפטים יריב לוין: "אין באף מדינה דמוקרטית יועצים משפטיים שנמצאים מעל הממשלה ומחליטים במקומה. הרפורמה שהצגתי תחזיר את ישראל להיות דמוקרטיה מערבית מתוקנת ככל שאר המדינות".

טובה: ומאז, כפי שאנחנו יודעים, היא סירבה להגן על הרבה קייסים, בעיקר הסבירות וכן הלאה, והחלו לראות בה יועצת משפטית לעומתית.

שרון: וכל זה, המתחים מתחילים על רקע משפט נתניהו.

טובה: אכן, שרון. זה לא סוד, בעצם, שמשפט נתניהו הוא אחד ממחוללי ההפיכה המשפטית, ויש את המחולל הזה של משפט נתניהו, ויש כמובן את הנושא של השבר האידיאולוגי והתפיסתי של מקום מערכת המשפט בחיים שלנו, שני אלה הם מחוללי המהפכה. הניסיון להפיכה.

עכשיו, החוויה של נתניהו היא, שהתיק הזה נועד למנוע ממנו את ראשות הממשלה, ואפילו נועד כמובן, ברבות הימים, להדיח אותו. עכשיו, התיק הזה נמשך בגדול כבר 7 שנים, ואנחנו עוד לא רואים את הסוף. כפי שאת זוכרת, אהרון ברק… לפני 3 שנים, צפה את כל הבלגן הזה, הפוליטי והחברתי שמתנהל היום, והוא פנה ליועץ המשפטי לממשלה עד אז, אביחי מנדלביט, להתחיל ולהתכנס ולעשות עסקת טיעון עם נתניהו. זה לא צלח, כי תוך חודשיים שלושה… מנדלביט עזב את תפקידו, והמשפט המשיך והתנהל.

עכשיו, במרוצת השנה האחרונה, בית המשפט בירושלים הציע לצדדים לערוך גישור בתיק, אבל התביעה התנגדה וממשיכה להתנגד. מיארה טוענת שהדלת שלהם פתוחה להצעות לעסקת טיעון, והליך גישור ל… לתפיסתה הוא סתם יהיה סחיבת זמן. לכך נתניהו והצוות שלו מתנגדים לגמרי, כי נתניהו לא מוכן בשלב הזה להודות בסעיפים בתיק הזה, בעוד הגישור, היה יכול לשמש הכנה לעסקה נבונה ואמיתית. עכשיו… אני חושבת שגם נתניהו חושב שהסירוב של מיארה לעשות גישור, היא בעצם מראה שאין לה נכונות אמיתית לעשות את זה.

לדעתי, אגב, המתח הפוליטי והחברתי רק יגבר לקראת העדות שלו שתחל בשני לדצמבר, כולל האיומים והצעדים נגד מערכת המשפט בכללותה. עכשיו, הטיעון של מיארה הוא שבשם האינטרס הציבורי והשוויון בפני החוק, היא מנועה משקילת שיקולים זרים לשיקולים רק המשפטיים, ושזה בעצם שיקולים פוליטיים לעשות איתו עסקת טיעון ב… בכוח.

לדעתי, התביעה היא לא רק מקובעת בעניין הזה, והיא מתחפרת, אלא היא לא מוכנה ל… להניע נוסחה שיהיה בה גם מאזן בין האינטרסים הציבוריים למצות את הדין איתו, לבין להסיר את הנושא הזה מסדר היום. ואני חושבת שזה יהיה הסיפור הגדול הגדול שלנו אחרי החגים, במדינה. לקראת הת… לקראת חידוש המשפט.

[מוזיקת רקע]

[הקלטה] יאיר לפיד: "אני רוצה להזהיר את הציבור. נתניהו מתכנן לפטר את היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה".

[הקלטה]

מנחה: "היועמ"שית תפוטר?"

ראש הממשלה בנימין נתניהו: "אני לא הולך לפטר אף אחד, אין לי כוונה לעשות את זה, אני הולך להקים מסגרת מסודרת שתבחן את הדברים בצורה אחראית ושקולה".

שרון: אז למעשה אם אנחנו מסתכלים על נקודת השבר שהיא המהפכה המשפטית, ולאחריה גם משפט נתניהו מעצים עוד יותר את השבר בין הממשלה לבינה, למעשה היועצת המשפטית לממשלה הופכת להיות אויבת הממשלה, כולל קריאות בליכוד נגדה.

[הקלטה] יו"ר הקואליציה אופיר כץ: "גבירתי היועצת המשפטית, ההתנהלות שלך פוגעת פגיעה אנושה של אמון הציבור במערכת אכיפת החוק."

[הקלטה] ח"כ טלי גוטליב: "אולי את עסוקה להשחיר את פני הממשלה ולומר לכל חברי עורכי הדין שאנחנו נפגע בדמוקרטיה." [מוזיקת רקע נפסקת]

שרון: קריאות אישיות קשות מאוד וניסיון להחליף אותה.

טובה: אכן. תראי, אני חושבת שאפשר כמובן בפרוצדורה ארוכה להדיח אותה, אבל זה לא יקרה. כי ההדחה הזאת תיתקל בסקנדל גדול בארץ, בואי נזכור את אפקט גלנט, וגם לדעתי תבלם בבג"ץ, שלא לדבר על האפקט הקשה הבינלאומי שיהיה לזה, אפילו בהאג, כי הרי ישראל תמיד מצהירה שאין מה לחקור אותה כי היא חוקרת את עצמה, ויש לה מערכת עצמאית וחזקה, אז פיטור יועץ משפטי לממשלה לא, לא יעלה על הדעת.

מה שקורה עכשיו, אחרי שהממשלה והקואליציה רואה שניסיונות לגמד את מערכת המשפט באמצעות חקיקה לא עוזרים, הם עכשיו בעצם כל יום, כל שבוע, בכל חוות דעת הם מגמדים אותה, הם משפילים אותה, הם לא מציית… הם לא מצייתים לחוות הדעת שלה.

שרון: תני לי דוגמה למקרה כזה.

טובה: המינוי של צ'ייני, לפרויקטור בצפון, למרות שהיא חשבה שיש פגמים ובעיות במינוי הזה, הם המשיכו עם זה. נציב שירות המדינה בשבוע שעבר, היא חשבה שהפרוצדורה לא בסדר ויש פה בעיות איומות, הם המשיכו לקדם את זה. הם לקחו חוות דעת של טליה איינהורן לגבי פסק הדין של האג, והיא התקבלה כהחלטת ממשלה. הם מנסים כל הזמן לחבל אצלה וכן הלאה. ועכשיו גם, אתמול שמענו, שהם מתכוונים לעשות איזה מתווה כדי לעקוף את האיסור שלה להעביר כספים למעונות היום של החרדים, כי זה לא טוב להם קואליציונית. כל הזמן מנסים עכשיו לאיין את התפקיד שלה. לא בחקיקה, אז בפועל.

שרון: אז על אף המתיחות למעשה כשמגיע שבעה באוקטובר וצה"ל יוצא להילחם, אנחנו רואים דווקא את היועצת המשפטית לממשלה, שנמצאת בחיכוך גדול מול הממשלה, מסייעת למערכת הביטחון ולממשלה להילחם ככל שהיא יכולה, יש שיתוף פעולה מלא באותה העת?

טובה: נכון, יש… היא הולכת לכל ישיבות הקבינט המצומצם, היא והעוזרים שלה מאוד מעוררים בכל תג ותו. יש… שני המשנים שלה, אחד שרון אפק, והשני דוקטור גיל לימון, באו מפרקליטות הצבאית, מכירים מצוין את כל הנרטיב המשפטי, הוראות הפתיחה באש, "נוהל שכן", כל נוהל שיש, ואני חושבת שהיא למדה המון על כל הנושא של הצבא וביטחון, והיא בעצם, המוטו שלה הוא לעזור כמה שיותר לכוחות הביטחון, באיזון שבין הפעלת הכוח לבין שמירה על… על… הגנה על זכויות אדם. מה שבטוח זה שבשבועות הראשונים של המלחמה, אמר לי אחד השרים, שמה שהיועצת נתנה להם לעשות, בחיים הם לא זכו לראות מיועצים משפטיים אחרים בנושאי ביטחון.

למשל, היא בתחילת המלחמה ביטלה את הנוהל של "הקש בגג", זה הנוהל שאומר שצריך להזהיר אנשים לפני שהם מפילים בניין, בגלל הצרכים שהיו אז, וכל הסיפור של המנהרות, אז… היא נאלצה להסכים לדבר כזה. מצד שני, ההגנה שלה וניהול ההגנה של ישראל בהאג, הוא גם צריך להיזכר. יש לה פורום ענק של אנשים מהפרקליטות הצבאית, ממערכת הביטחון, משרד החוץ והמל"ל, וכמובן המשנים שלה, שמטפלים בכל מה שצריך, שקשור להאג. גם מקיימים חקירות פה כדי להראות להאג שאנחנו מטפלים בחריגות. בסך הכול, עד עכשיו הניהול שלה היה מצוין.

את זוכרת שאמרו שהיה צו של דרום אפריקה נגד כניסה לרפיח, וכולנו יודעים שבסוף מה שהושג, כמובן גם בעזרתו של אהרון ברק, היה שהם אמרו לא להיכנס, ואנחנו נכנסנו ולא קרה כלום עם זה, מבחינת הדין הבינלאומי.

[מוזיקת רקע]

שרון: יש עליה איומים ממשיים?

טובה: כן, כן. היא הולכת עם מאבטח של השב"כ, היא נחשבת מאובטחת ברמה גבוהה. טוב, היא לא נבהלת מזה, או לא נראה לי שזה, אני לא אגיד לא מזיז לה, אבל האישיות שלה היא כל כך עניינית ולא נרתעת, ש… זה לא דבר שמנהל אותה או זה.

היא מודעת לזה שהיא, שנפל עליה, היא לא חיפשה איזה תפקיד היסטורי, שהיא רוצה לשרת את הציבור. למרות הממשלה והקואליציה התאוותניות האלה, [מוזיקת רקע נפסקת] והיא עושה את מה שיש לעשות בענייניות, היא מאוד ממוקדת, מסודרת, פרגמטית גם, ותמיד היא עושה, יש סביבה קבוצה תמיכה מאוד גדולה של עובדים מסורים מסביבה, כל דבר גם היא מגבה בחוות דעת, בעבודות מטה, לכל דבר יש הנמקות מקצועיות, והיא הולכת בדרכה.

שרון: אם את צריכה לסכם, מי היא גלי בהרב מיארה? יש כאלה שמציגים אותה אויבת המדינה, ויש כאלה שרואים בה שומרת הסף של הדמוקרטיה. מי היא בעינייך, טובה?

טובה: בעיניי - היא שומרת הסף של הדמוקרטיה, אני חושבת שהיא מבינה שכאמור נכפה עליה תפקיד במקרה היסטורי, כמובן לא רואה את זה בקונטקסט כזה, היא אישה מאוד לא רגשנית. היא חושבת כל הזמן שמה שמנחה אותה זה הציבור והחוק, והיא לא מתכוונת למצמץ בעניין הזה. וכאמור, היא לא קיצונית, היא אישה מאוד פרגמטית, ואני חושבת שככה היא תמשיך. היא לא מאויימת מזה שרוצים להדיח אותה, היא גם מבינה כבר היום שזה לא בקלפים.

מצד שני, זה לא נעים ליועץ משפטי לממשלה ולהקרנה שהוא מקרין, שכל הזמן מחבלים בסמכות שלה, מנסים להחליף אותה, אם את זוכרת… מנסים להחליף את שיקול הדעת שלה, אם את זוכרת, מזכיר הממשלה יוסי פוקס נתן בזמן האחרון כמה חוות דעת משפטיות בנושאים של הגיוס, וזה בעצם אומר שהם רוצים להחליף את חוות הדעת שלה, אבל לדעתי בית המשפט העליון מודע מאוד למצב שלה, ובשולי ה… פסק הדין על הגיוס, פוגלמן כתב שהיועצת המשפטית לממשלה היא הגורם הבלעדי המוסמך לפרש את החוק, למעט בית המשפט העליון, ושאי אפשר לקבל בשום אופן חוות דעת חלופיות.

שרון: אנחנו נזכור איתה בדברי ימי ההיסטוריה של מדינת ישראל, כאישה הלוחמת, כאישה שהשיגה הישגים, או שלמעשה היא תידרס, כפי שהרשות המבצעת דורסת [מגחכת] לא מעט רשויות?

טובה: לא, אני חושבת שהיא תיזכר מאוד לטובה, והיא… היא חושבת גם שהמאבקים שלה, או בעצם אפילו לא מאבקים, היא לא חותרת למגע או למאבק, זה אפשר להגיד זכותה. אם את שמה לב, היא לא יועצת משפטית לממשלה שאף פעם מטיפה שהציבור צריך לעשות ככה, ומשתמשת בכל מיני מסרים חינוכיים, אלא גם הלשון שלה היא מאוד מינימליסטית.

היא עושה את התפקיד שלה וזהו. ובעיקר, התדמית שלה, היא חוטאת להתנהלות שלה, היא בשום אופן לא יועצת משפטית מגבילה. להפך, היא מתירה הרבה יותר ממה שאנשים מוכנים לראות.

[מוזיקת רקע]

שרון: טובה צימוקי, תודה רבה לך.

טובה: תודה רבה שרון, להתראות.

שרון: ועד כאן "הכותרת" להפעם, אם עדיין לא נרשמתם לעקוב אחרינו באפל, ספוטיפיי או יוטיוב, כדאי לכם. אתם מוזמנים לדרג אותנו 5 כוכבים, להגיב לנו, האם אתם חושבים שהיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה היא שומרת הדמוקרטיה, או דווקא להפך.

את "הכותרת" אפשר למצוא גם באתר Ynet, או באפליקציה בנייד וברכב, ואם כבר הגעתם עד כאן, אתם מוזמנים להאזין לפרק שלנו על האמירה של היועצת שהתסיסה את החברה החרדית בנוגע למעונות היום. חפשו את הפרק "מי ישלם ביוקר על גיוס חרדים".

תחקיר, הפקה ועריכה - עדן דוידוב וגיא סאלם.

אני שרון כידון, שמרו על עצמכם.

 

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

8 views0 comments

Comments


bottom of page