גם אתם נתקלתם פתאום בפרסומות שמציעות לכם לעבור ספק חשמל? גם אתם התקשתם להאמין שאין כאן קאץ'? גם אתם עדיין לא מצאתם את הזמן לעשות את הצעד הכל כך פשוט הזה? הפרק הבא הוא בדיוק בשבילכם.
תאריך עליית הפרק לאוויר: 05/08/2024.
[חסות]
קריינית: אתן מאזינות ואתם מאזינים ל"כאן הסכתים", הפודקאסטים של תאגיד השידור הישראלי.
אלון: היי, אתם על עוד "כיסון", פרק קצר ואקטואלי מבית "חיות כיס". אני אלון אמיצי, ולפני שבוע קיבלתי מאחת המאזינות שלנו את ההודעה הזו:
[הקלטה] מאזינה: "תגידו, אתם עושים משהו על רפורמת החשמל במקרה? אני כאילו גיליתי על זה אתמול, סתם, ראיתי פרסומת, אני נכנסת לגוגל לראות אם הדבר הזה אמיתי. בואנה, זה קורה! כאילו, זה חתיכת דבר, אני הייתי בשוק. מעכשיו אפשר תוך חמש דקות לעבור חברת חשמל. זה פסיכי. וגם חברת החשמל לא יכולה לתת הנחות, אז כל מי שנשאר בחברת החשמל פראייר, אני… זה ביג ברמות".
אלון: והאמת היא שזה באמת די ביג. וגם, למרות שאני עוסק בנושאים כלכליים למחייתי, ושמעתי על הרפורמה הזאת, וגם אני נחשף כמו כולם, בפעם הראשונה בחיי לפרסומת שעוסקת בחשמל ולא כוללת את שקע ותקע,
[הקלטות מתוך פרסומות]
עדי אשכנזי: "אנחנו כאן כדי לשנות את האנרגיה גם בבית שלכם."
סטטיק: "מצטרפים בקלות לפרטנר power, פשוט לשלם פחות על חשמל. מצטרפים…"
אלון: האמת שגם אני עדיין לא עברתי ספק חשמל. וכשניסיתי לחשוב למה לא עשיתי את זה, הבנתי שאולי זה בגלל שזה לא משהו שאי פעם חשבתי שאני בכלל אוכל לעשות. כלומר, מבחינתי זה קצת אולי כמו לעבור ספק חמצן. זה אפילו לא כמו הרפורמה בסלולר, שהפכה את זה ליותר קל לעבור בין חברות, כי אנחנו בכלל לא רגילים שיש יותר מחברה אחת שמציעה את השירות הזה. זאת תחרות שהגיעה מ… שום מקום.
ומתברר שאני לא היחיד שמרגיש ככה ושעדיין לא הסתער על הוזלת חשבון החשמל שלו. בהתחלה עשיתי את הסקר הכי לא אמפירי בתולדות ההיסטוריה: סקר בקבוצת החברים שלי בוואטסאפ. שם התברר לי ש-60% לא ידעו על מה מדובר, בכלל. אבל גם כשחיפשתי נתונים קצת יותר אמינים, גיליתי שלפי סקר של חברת רייזאפ שכלל 6,000 משיבים, כ-40 אחוזים מהנשאלים לא היו מודעים בכלל לרפורמת החשמל.
אז כדי לפזר קצת מהערפל סביב הדבר הזה, ואולי לגרום לכם ולי להזיז את עצמנו ולחסוך כמה שקלים, הפעם נצלול לתוך הרפורמה, ונסביר איך, ויותר חשוב למה, עוברים ספק חשמל.
[מוזיקת רקע]
קודם כל, התשובה לשאלה המתבקשת, שכולנו פחות או יותר שאלנו את עצמנו כששמענו על הרפורמה הזאת: לא. לעבור ספק חשמל לא אומר שעכשיו צריך להביא טכנאי שינתק או יחבר כבלים. אתם לא תראו עכשיו ברחובות אלפי חוטי חשמל חדשים שמתחרים זה בזה, אתם לא תקבלו קופסת פיוזים חדשה, בעצם אין שום אלמנט פיזי בלעבור ספק חשמל.
אז מה כן השתנה? כדי להבין את זה, צריך להבין את מבנה משק החשמל. משלב הייצור, עד השלב שהוא מגיע ל… טוסטר. זה מתחיל בייצור, שנעשה באמצעות תחנות הכוח שאנחנו מכירים, שפועלות על גז או על פחם, ובשנים האחרונות התווסף אליהן גם ייצור סולארי. גם בתחנות גדולות ומסחריות סולאריות, וגם באמצעות פאנלים שיושבים על גג של בניין פרטי.
משם מגיעים לשלב ההולכה, שאלה קווי החשמל, גם העל-קרקעים וגם התת-קרקעים. בסוף ההולכה, הקווים מגיעים לתחנות משנה, תחנות מקומיות, ומשם אנחנו מגיעים לחלוקה. שלב החלוקה הוא בעצם החיבור של כל תחנה כזו עד לקצה, למשקי הבית ממש. ורק אחרי כל זה, אנחנו מגיעים למקטע שבו עוסקת הרפורמה שעליה אנחנו מדברים היום. מקטע האספקה. זה "הביזנס" מה שנקרא. זה ממש לחבר אתכם לרשת, לראות כמה צרכתם, וכמובן, לחייב אתכם כל חודש. עד לא מזמן זה היה משהו שחברת החשמל עשתה באופן בלעדי. אבל כחלק מרפורמת החשמל של 2018, לאט לאט החלק הזה הופרט, והחל מהחודש שעבר, יולי 2024, כל משק בית באשר הוא, יכול לעבור ספק. כבר אמרנו שזה די ביג. [מוזיקת מסתיימת]
אמיר: הם בעצם קונים חשמל מ… ברמה המסחרית, מ"נגה", ממנהלת המערכת, ומוכרת אותם לציבור על ה… קווים של חברת חשמל.
אלון: זה אמיר שביט, הוא ראש רשות החשמל. זה הגוף הממשלתי שמפקח על חברת החשמל, וקובע את תעריפי החשמל. חברת "נגה", שאמיר הזכיר, היא סוג של חברת העל, שמנהלת את כל ביקושי החשמל של כל הספקים, ומוודאת שכולם מקבלים חשמל. גם אמיר בעצמו ניסה להסביר לי כמה שלעבור ספק חשמל, זה פשוט. למרות שאני דמיינתי טכנאים קשורים בחבלי סנפלינג בצד הבניין, מחליפים בין החשמל הישן שלי לחשמל החדש.
אמיר: אתה לא צריך לעשות ברמה הפיזית כלום. אתה לא צריך להתקין כלום, אתה לא צריך לעשות כלום. אתה צריך לדעת שבבעלותך יש מונה וחשבון חשמל ומה המספר שלו, ולהתקשר לאחת מהחברות שמציעות, זה יכול להיות באינטרנט או בטלפון, לאחת מהחברות שמציעות את התהליך הזה, ופשוט לחתום איתם על חוזה, הוא חוזה גנרי ופשוט אני מאמין, שהם מציעים.
אתה חותם שם על תצהיר שאתה רוצה את התהליך הזה, ובעצם מכאן החברות עושות את כל התהליך מולנו, מול "נגה", מול חברת חשמל, הן עושות את כל התהליך בעצמם ואתה סיימת את התהליך מבחינתך.
אלון: אני אישית שוכר דירה ומכיר גם לא מעט ששוכרים דירה, ודבר ראשון שכולנו אמרנו זה שאין מצב שאנחנו יכולים להחליף ספק חשמל ככה על דעתנו. זו החלטה של בעל הבית, לא? ובכן, אם חשבון החשמל הוא תחת השם שלכם, אתם רשאים לקבל שירות מאיזה ספק שבא לכם. זו החלטה שלכם בלבד. נכון כבר פחות מלחיץ?
אוקיי, אז הבנו שאפשר לעבור ספק חשמל, והבנו שזה באמת קלי קלות, אבל למה שנעשה את זה? מה יכולה להציע לי אחת מהחברות הפרטיות האלה שהוא יותר טוב משירות של חברת החשמל בעצמה? חברה שמתמחה בחשמל, חברה שכל עולמה הוא חשמל.
אמיר: הם יביאו ערך מוסף בזה שחלקם מתקשרים עם חברות שייצרו חשמל בעולם הזה, ויש להם ערך מוסף, וגם הם יציעו לך מגוון של מסלולים שונים לפי אופן צריכת החשמל.
אלון: מה הכוונה?
אמיר: אני אתן דוגמה. חלק מהמספקים האלה מתקשרים עם יצרנים סולארים ואחרים, ולכן הם יכולים להציע הנחות יותר משמעותיות מאשר המחיר המפוקח שאנחנו מפקחים עליו, שחברת חשמל מוכרת בו.
אלון: אוקיי, בואו נפרק את שני הדברים שעלו כאן. קודם כל, ייצור החשמל. זה השלב הראשון שהזכרנו קודם כשתיארנו את מבנה משק החשמל. אז חשוב שתדעו שגם השלב הזה של ייצור החשמל, גם הוא כבר לא מונופול של חברת החשמל. יש הרבה תחנות כוח פרטיות, ויש גם הרבה נקודות ייצור אנרגיה סולארית שהן בבעלות פרטית. ולמעשה, אולי תופתעו לשמוע, אבל רוב ייצור החשמל בישראל כרגע נעשה על ידי חברות פרטיות. אם אתם רוצים לשמוע עוד על השינוי הדרמטי שעבר שוק החשמל בשנים האחרונות, אני מפציר בכם להאזין לפרק 228 של חיות כיס: "סוגרים מעגל עם חברת החשמל" שפרסמנו ב-2022.
אבל נחזור לספקי החשמל שאליהם אנחנו יכולים לעבור. מה שאמיר בעצם אומר הוא, שהם יכולים לסגור כל מיני עסקאות של בלעדיות עם יצרני חשמל פרטיים, ובעסקאות האלה הם יכולים לעשות משא ומתן על המחיר, ואולי גם להציע להם תנאים שחברת החשמל לא יכולה. ואם הם הצליחו להוריד עלויות מהצד שלהם, הם גם יכולים לגלם את זה במחיר לצרכן.
אמיר: וכל אחד כזה יכול להציע הנחות כאוות נפשו בעולם הזה, וכל צרכן יבחר מה נכון ביותר לו לעשות.
אלון: מעבר לכך, החברות שנכנסו לשוק מגיעות רובן מתחומים אחרים. מדובר בחברות: בזק, פז, אמישראגז, הוט, אלקטרה, סלקום ופרטנר. כלומר בעיקר ספקיות תקשורת וגז. כולן מציעות הנחה מסוימת על תעריף החשמל, אבל חלקן גם מציעות באנדלים, חבילות שבאמצעותן הן מוכרות את המוצרים האחרים שלהם, יחד עם החשמל, בתמורה להנחה בסכום הכולל.
מבחינה מסוימת הן מוכנות להיכנס לשוק הזה של החשמל, בעבור רווח קטן יותר, כי בתמורה הן עשויות להגדיל את המכירות של המוצרים האחרים שלהן.
אמיר: משק החשמל הוא משק מאוד גדול ברמה הכמותית שלו, היקפי מיליארדים מאוד גדולים. סדר גודל של 30 מיליארד שקל בשנה, מגלגל משק החשמל. אנחנו מצפים שבתהליך הזה, השוק של המשק הביתי הוא סדר גודל של 10 מיליארד מתוך כל השוק, ולכן אנחנו חושבים שהשוק של המשק הביתי הוא מאוד מעניין אותם, מאוד חשוב להם, והם יתמודדו בו בצורה משמעותית.
[מוזיקה]
אלון: אז אמרנו שיש לספקי החשמל יתרונות מסוימים. הם יכולים לסגור עסקה יותר זולה עם יצרני חשמל, או למכור לנו חבילות עם מוצרים אחרים שלהם, אבל אמיר גם הזכיר קודם את עניין המסלולים, וזאת עשויה להיות ההטבה הכי משמעותית שהמעבר הזה יכול להציע לנו. למה הכוונה במסלולים?
יש מסלול של הנחה כללית, כלומר הנחה קבועה על תעריף החשמל שאתם משלמים, ויש הנחות על מסלולי יום ולילה. אפשר לבחור הנחה על החשמל בשעות היום, או על החשמל שאתה צורך בשעות הלילה. אבל איך בעצם זה עובד מהצד שלהם? הרי הכל אותו חשמל, לא?
אמיר: מערכת החשמל בישראל מנוהלת ברמת עלויות חצי שעתית. כל חצי שעה יש לה מחיר אחר, בהתאם לעלויות שיש במשק ובהתאם לביקושים שיש במשק. לדוגמה, בשעה מסוימת, בעיקר בשעות השפל, כאשר ה… היקף הסולארי הוא מאוד גדול, תעריפי החשמל הם נמוכים.
אלון: בעוד שאני מגדיר את שעות השפל, כהזמן שבו אני מעוך על הספה, ואני מזמין מוולט משלוח ממכולת שנמצאת 5 דקות ממני, כי אין לי כוח לקום וללכת בעצמי, חברת החשמל מגדירה את שעות השפל, כשעות שבהן עלות הפעלת מערכות החשמל יחסית נמוכה.
אם להיות ספציפי, מדובר על בין 11 בלילה ל-5 בערב. שאלה או שעות שבהן אין הרבה צרכני חשמל, והרבה מהמכשירים מכובים, נגיד באמצע הלילה, או, שעות שבהן כן יש הרבה דרישה לחשמל, אבל בגלל שיש אור יום, אז גם יש תחנות סולאריות שפועלות ויכולות לענות על הביקוש הזה.
בשעות שבין השקיעה ועד שהולכים לישון, יש המון ביקוש לחשמל, ואי אפשר לייצר דרך תחנות סולאריות, ואז הדרך היחידה לספק את כל הביקוש הזה, זה להפעיל עוד תחנות, שבשאר הזמן הן לא פעילות, ושעלות ההפעלה שלהן יותר גבוהה.
אמיר: לדוגמה, בשעה מסוימת, בעיקר בשעות השפל, כאשר ההיקף הסולארי הוא מאוד גדול, תעריפי החשמל הם נמוכים.
אלון: כלומר, אם אתם יודעים שרוב הצריכה שלכם ביום, אולי יותר שווה לכם מסלול של הנחה על שעות יום. ואם רוב הצריכה שלכם היא בלילה, אז כנראה שעדיף לכם המסלול של הלילה. אבל שימו לב, השדרוג האמיתי הוא לבחון את הצריכה שלכם יותר לעומק, וממש לקבל מחירים פר שעה. אלא שבשביל שזה יקרה, אתם צריכים מונה חשמל חכם.
מה זה מונה חכם? אז… לרוב המדינה יש מונה בסיסי, או מה שאפשר לכנות "מונה טיפש", כי זה כיף, ולא יוצא לנו הרבה להעליב ככה חפצים דוממים. את המונה הטיפש אתם כנראה מכירים, זה הדבר הזה שנמצא בחוץ איפשהו, ויש לו שעון כזה של איזה 6 ספרות, שמראה את צריכת החשמל הכוללת שלכם. המונה הטיפש הוא כל כך טיפש, שהוא לא מסוגל לשלוח אף נתון לחברת החשמל. אין להם גישה זמינה אליו ביום יום, ולרוב הם פשוט נותנים ניחוש מושכל של כמה חשמל צרכתם, ופעם ב… שולחים מישהו לבדוק אם זה אכן נכון, ואם לא, אז בכמה הם טעו.
אבל מונה חכם לעומת זאת, או-לה-לה, מונה חכם יודע לשלוח את הנתונים שלו. מונה חכם יודע להגיד כמה חשמל צרכת על בסיס רבע שעתי, ולפי מה שאמיר שביט אומר, הוא יכול לפתוח עולם של אפשרויות, עכשיו שיש ספקים פרטיים.
ולפי מה שאתה אומר, אם יש לי עכשיו מונה חכם, אני יכול ממש לבוא, זה מה שיקרה, אני אלך לספק שאני אגיד, "תקשיב, אני לא משתמש בחשמל בשעות הלילה, תן לי הנחה", זה יהיה פרסונלי?
אמיר: כן, זה בוודאי יהיה פרסונלי. זה המסלולים שמציעות, מציעות החברות השונות, מסלולים פרסונליים. ככל שאתה צורך פחות בשעות הקשות, אתה תקבל הנחה הרבה יותר משמעותית.
אלון: ומעבר לכך, לפי האופק שאמיר מצייר, ספקיות החשמל החדשות גם יתחרו אחת בשניה על טיב השירות, וחלק מטיב השירות הזה יהיה לספק לצרכנים ניתוח מדויק של צריכת החשמל שלהם, ועצות על איך לחסוך כסף.
למשל, אם בחשבון שלי אני אגלה שאני נוטה להפעיל את מכונת הכביסה שלי אחרי השקיעה ולפני 11, וזה עולה לי מלא כסף, כי אלה לא שעות השפל, אז אולי אני אפעיל אותה בבוקר. אבל בשביל כל הטוב הזה, אנחנו צריכים מונה חשמלי חכם. וכיום, מתוך 3 מיליון מוני חשמל שקיימים במשק, רק 700 אלף, פחות מרבע, הם חכמים. כל השאר, פשוט מטומטמים.
אמיר: חברת חשמל בתהליך מאוד משמעותי של פריסת מונים חכמים, שאמורים להסתיים לכל הלקוחות עד 28', ואז כולם בהדרגה, כבר היום יש בערך כמיליון… מליון מונים חכמים בשוק, ולכן בהדרגה, כולם יוכלו לעבור לכל סוגי ההנחות הרלוונטיים. עד 2028. אבל זה בהדרגה, זה לא בבת… זה לא שעכשיו 0 וב-2028 כולם. זה בהדרגה.
אלון: ואמת, שאם אחרי כל מה ששמעתם בפרק הזה, אתם כבר שואלים את עצמכם, "רגע, אם זה כל כך פשוט, למה רק עכשיו, אחרי כל השנים האלה, מתאפשר לנו לעבור ספק חשמל? למה אי אפשר היה לעשות את זה קודם?" אז התשובה לשאלה הזו קשורה לחברנו המונים, החכמים והטיפשים. עד כה חברות פרטיות לא רצו להיכנס לשוק הזה, כל עוד אי אפשר היה לתת מחיר מדויק לכל שעת חשמל, מה שאי אפשר לעשות עם מונה טיפש, כמו שאנחנו יודעים.
אבל אז, רשות החשמל עשתה רפורמה פנימית, שכן מאפשרת עכשיו לתמחר שעת חשמל לבעלי מונה טיפש, באמצעות כל מיני חישובים סטטיסטיים שמבוססים על קריאת המונה הטיפש שלכם. ולכן, אם יש לכם מונה מהסוג הישן, אני כבר אפסיק להעליב אותו, כדי לעבור ספק, אתם בכל זאת תצטרכו לעשות קריאת מונה אחת בעצמכם.
אני יודע, הבטחתי שלא צריך לעשות שום דבר פיזי כדי לעבור, אבל באמת, זה כולה לרדת פעם אחת לקרוא את השעון המעצבן הזה. ואם יש לכם מונה חכם בבית, אז לכם בכלל אין תירוץ. אתם מרחק טלפון אחד מלהוזיל את חשבון החשמל שלכם.
[מוזיקה]
אתם האזנתם לעוד "כיסון", פרק קצר ואקטואלי מבית חיות כיס. אני מקווה שעד שהפרק הזה ישודר, אני כבר אשלם פחות על החשמל שלי, כי בואו נודה באמת, איפה שאפשר לחסוך עכשיו, אז כדאי.
אני רוצה להודות מאוד לנעמה הראל שהיא זאת שהציעה את הרעיון לפרק הזה. אם יש לכם עוד רעיונות לפרקים אתם מוזמנים לכתוב בקבוצת הפייסבוק שלנו או לפנות אלי באחד מחשבונות הסושיאל. נזכיר שכל הפרקים של "חיות כיס" מחכים לכם להאזנה ביישומון "כאן" שם אפשר למצוא את כל עולם התוכן של "כאן" בדיגיטל, בטלוויזיה וכמובן ברדיו.
העורך שלנו כאן ב"חיות כיס" הוא יונתן כיתאין. המפיקה שלנו היא ליהיא צדוק, עורכת הסאונד היא רותם דויטשר. את הסאונד בפרק הזה ערכה חן עוז. בצוות "חיות כיס" תמצאו גם את צליל אברהם ושאול אמסטרדמסקי. אני הייתי אלון אמיצי, ותודה רבה על כך שהאזנתם. אנחנו מקווים שתצטרפו אלינו שוב ביום רביעי לפרק מלא של "חיות כיס".
[מוזיקה נפסקת]
[חסות]
לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה
Commenti