top of page
Search

אחד ביום - קטארגייט

הפרשה שמסעירה לאחרונה את ישראל נמצאת תחת צו איסור פרסום גורף וחקירה של השב״כ. הסודיות סביבה מביאה גרסאות, טענות, שמועות וביקורות רבות, והיא אף זכתה לכינוי ״קטארגייט״ - שם שמאזכר את השערוריה האמריקנית המפורסמת.  במרכזה של הפרשה ישנם קשרים שניהלו לכאורה אנשים בכירים בסביבת ראש הממשלה עם מדינת קטאר, והיא נחשפה על ידי עופר חדד בחדשות 12. ראשית דווח שאדם בצוות הדוברות של רה״מ, אלי פלדשטיין, קיבל בזמן מלחמה כסף שמקורו בקטאר: אותה קטאר שמתווכת בין ישראל לחמאס ושמימנה את ארגון הטרור. שם זה התחיל, אבל מאז הפרשה רק הלכה והתפתחה. הפעם אנחנו עם כתבנו עופר חדד, שיעשה סדר בכרוניקה, בבכירים ששמם נקשר לפרשה, ובסערה שהיא מחוללת.


 

תאריך עליית הפרק לאוויר: 25/03/2025.

‏[חסות]

‏[מוזיקת פתיחה]

‏אלעד: היום יום שלישי, 25 במרץ, ואנחנו "אחד ביום" מבית N12. אני אלעד שמחיוף, ואנחנו כאן כדי להבין טוב יותר מה קורה סביבנו. סיפור אחד ביום, בכל יום.

‏[סיום מוזיקה]

‏מתברר שבין החוקרים וההיסטוריונים יש מחלוקת. מחלוקת לגבי מקור השם "ווטרגייט". מפעל הגז הישן בוושינגטון די-סי, שהפך לקומפלקס מבוקש ואקסקלוסיבי, קיבל את השם "ווטרגייט" לפי החוקרים, או מאיש יחסי ציבור שפשוט אהב איך שהשם מצלצל. יש גרסה שלפי השם הגיעה מפאב או מסעדה קרובים. יש אחת שמדברת על סכר, על watergate מילולי שהיווה השראה. כך או כך, ההחלטה לקרוא למקום ווטרגייט, ובעיקר הפרשייה הענקית שהתרחשה שם בשנת 1974, הכל הוביל לכך שבחלקים נרחבים בעולם כל סקנדל ציבורי מקבל, מאז ועד היום, את הסיומת "גייט". כך גם הפרשה החדשה שמסעירה את ישראל.

‏הפרשה הזו שאני מדבר עליה הפכה כבר בינתיים לחקירה של השב"כ. היא מדברת על קשרים שניהלו, לכאורה, אנשים בכירים ומרכזיים בסביבת ראש הממשלה עם קטאר. הפרשה נמצאת תחת צו איסור פרסום גורף. היא נחשפה על ידי עופר חדד ב"חדשות 12", עם דיווח שלפיו אדם בצוות הדוברות של ראש הממשלה, אלי פלדשטיין, קיבל בזמן מלחמה כסף שמקורו בקטאר. אותה קטאר שמתווכת בין ישראל לחמאס, שמימנה את חמאס, שהיא בין היתר הבעלים של אל-ג'זירה, שמפיצה תעמולה אפקטיבית וקשה נגד ישראל בעולם. אז משם הכל התחיל. זה הדיווח. אבל מאז, הפרשה הלכה והתפתחה. אז הפעם, עופר חדד איתנו, לעשות לנו סדר בכרוניקה, בגרסאות, בטענות, בכלל בכל הפרשה הזו, שזכתה גם היא לאותה סיומת מפורסמת של סקנדלים ושערוריות. הפעם, אנחנו עם פרשת קטארגייט.

‏[מעבר מוזיקלי]

‏שלום, עופר.

‏עופר: אהלן, אלעד.

‏אלעד: יש כל מיני נקודות, שאפשר לבחור בכל אחת מהן כדי להתחיל את הסיפור, אבל אני רוצה שתיקח אותי דווקא לרגע שבו אל משרד ראש הממשלה הגיע מי שהיה מעוניין להתמנות לצוות הדוברות. בחור צעיר, חסר ניסיון יחסית, בשם אלי פלדשטיין.

‏עופר: אלי פלדשטיין היה קצין בדובר צה"ל. התחנה הפוליטית הקודמת שלו לפני משרד ראש הממשלה הייתה לשכת השר איתמר בן גביר. ההתקשרות שם מסתיימת, ובערך בתחילת אוקטובר, קצת אחרי הטבח, אלי פלדשטיין מובא לתגבר כדובר, לפחות ברמה הרשמית, דובר מנכ"ל משרד ראש הממשלה. הוא נשאר בתפקיד הזה כעובד מן המניין, צריך להגדיר ולהסביר, עד סוף חודש מארס 2024. אז בעצם מחליטים בלשכה לבחון אפשרות להעביר אותו ממשרד ראש הממשלה, מיוסי שלי המנכ"ל, לממלא מקום דובר ראש הממשלה, בלשכת ראש הממשלה. זה קורה בסביבות חודש מרץ. סוף מרץ, תחילת אפריל. שכחלק מההליך הזה של המעבר מיוסי שלי ללשכת ראש הממשלה, צריך פלדשטיין לעבור תהליך מחודש של סיווג, כי הסיווג עבור מי שנמצאים בסביבתו הקרובה של ראש הממשלה הוא גבוה יותר. את הסיווג הביטחוני פלדשטיין לא עובר. בשלב הזה, כשחוזרת התשובה השלילית ללשכת… למשרד ראש הממשלה, מגיעה הנחייה מאוד מהירה, להבנתנו, מאוד חותכת, שצריכים לסיים מיידית את העסקתו במשרד ראש הממשלה. ואז, בעצם, כשהוא לא מוגדר בשום צורה, מנסים לשבץ אותו כיועץ או כספק, דרך מערך ההסברה ודרך כל מיני מסלולים אחרים, אבל מכמה סיבות כל המסלולים האלה לא מסתייעים וכך, בעצם עד התפוצצות הפרשה, אנחנו מבינים שהוא עובד שם בלי שום סידור. בלי תשלום. כאמור, עד התפוצצות הפרשה.

‏אלעד: אז פלדשטיין שם, אבל לא בקיבולת רשמית אולי. הוא כן עסק בדוברות. הוא כן היה בקרבת ראש הממשלה. הוא כן היה בקשר עם אנשיו, כן היה בקשר עם כתבים, עם עיתונאים, הוא אפילו נתפס כמי שמשמש כדובר לענייני צבא, לא סתם. אבל לפחות רשמית, לא היה בתקן קבוע. לא היה בילט-אין בתוך לשכת ראש הממשלה. עכשיו, סביר להניח שרובנו בכלל לא היינו שומעים על אלי פלדשטיין, אלמלא בחודש אוקטובר האחרון הוא נעצר.

‏[הקלטה] דני קושמרו: "עכשיו הפרשה הביטחונית החמורה, שמטלטלת את לשכת ראש הממשלה. הערב בית משפט התיר לפרסום שמספר חשודים נעצרו. במרכז החקירה - מסירת מידע מסווג, סודי, בניגוד לחוק, שעלול לפגוע בהשגת יעדי המלחמה בעזה, שעלול לפגוע במלחמה. מדובר, ככל הנראה…"

‏אלעד: זו הייתה פרשה שהתפוצצה אז בקול אדיר. פרסום של מסמך מודיעיני, סודי ומסווג, בעיתון ה"בילד" הגרמני, כשפלדשטיין הואשם שהוא הציר המרכזי. הוא זה שקיבל את המסמך, החזיק בו, והדליף אותו לבילד.

‏עופר: בפרשת הבילד בעצם, צריך לומר, יש כמה חוליות בשרשרת שחלקן כמובן עדיין נחקרות. לא לגבי חלקו של אלי פלדשטיין, שבעצם מקבל לידיו מארי רוזנפלד, אותו נגד, מקבל לידיו מסמכים ש… ארי רוזנפלד, לטענתו, יודע שאלי פלדשטיין משמש כדובר צבאי של נתניהו, מבקש להעביר אליו מסמכים שהוא חשב שהיו צריכים להיות מובאים לפתחו של ראש הממשלה, אבל לא הובאו. מה שקורה באותו שלב, אלעד, זה שבעצם פלדשטיין מנסה להוציא את אותם מסמכים בתקשורת הישראלית, כולל כאן אצלנו ב"חדשות 12". כל כלי התקשורת שמגישים את זה לצנזורה הצבאית מקבלים את אותה תשובה שלילית חותכת, שהדבר אסור בפרסום. ולפי מה שעולה מכתב האישום, מה שהופך בעצם את המעשים גם לחמורים יותר, מהרגע שבו מבינים שם שלא ניתן יהיה לפרסם את זה דרך התקשורת הישראלית, פלדשטיין דואג שהמסמכים האלה יפורסמו, רק במקום שבו אין את הצנזורה הצבאית.

‏[הקלטה] דני קושמרו: "ועכשיו למסמך שמפרסם הבוקר ה"בילד" הגרמני. הם מציגים מסמך, סודי כביכול, של חמאס, שמפרט את האסטרטגיה של הארגון במשא ומתן מול ישראל. המסמך, שלטענת העיתון חתום על ידי סינוואר עצמו, נחתם באביב 24', לפני מספר חודשים. הוא מראה כיצד חמאס ניסה לתמרן את הקהילה הבינלאומית להפעיל לחץ על המשפחות של החטופים, להתחמש מחדש…"

‏אלעד: ופה סוגיית ההעסקה של פלדשטיין, כן או לא, באיזו מתכונת בלשכת ראש הממשלה, הסוגיה הזו הפכה למאוד רלוונטית. כי בעצם זו הייתה הטענה בלשכה, נכון? אנחנו לא מכירים אותו.

‏עופר: שם, בשלבים הראשונים, התנערות מוחלטת של ראש הממשלה, של סביבתו, של הלשכה. אין קשר לאלי פלדשטיין. לא מכירים, לא עבד, לא עסק. אלא שדי מהר מבינים שם שזה טיפה בעייתי להתנער ממישהו שהופיע לידך בתמונות, שחיבר כתבים, פרשנים ועורכים לשיחות רקע עם ראש הממשלה דרך הטלפון הנייד שלו. וכשפלדשטיין, ובעיקר עורך דינו, מבינים שהם נזרקים מתחת לגלגלים, מגיע השלב שבו עורך הדין סבוראי, באחד הראיונות, איך נאמר, יורה באוויר. ואז יוצא אותו סרטון של ראש הממשלה, שבו הוא אומר שהוא מכיר את אלי פלדשטיין, שמדובר בפטריוט, בציוני גדול.

‏[הקלטה] ראש הממשלה בנימין נתניהו: "אני מכיר את אלי פלדשטיין. מדובר בפטריוט ישראלי, ציוני נלהב, סרן במילואים. סרן במילואים שעשה את הדרך מעולם התורה לצבא. אין שום סיכוי בעולם, שהוא היה עושה משהו בכוונה תחילה לסכן את ביטחון המדינה."

‏אלעד: אוקיי, אז אפשר לומר בעצם שעד עכשיו עסקנו בהקדמה. לכאורה היא לא קשורה באופן ישיר לפרשה שמכונה קטארגייט, למרות שהאנשים המרכזיים, בחלקם, הם אותם אנשים, ובעיקר אנחנו מתמקדים, שוב בשלב הראשון, באדם אחד - אלי פלדשטיין. בעשרה בפברואר אתה חשפת במהדורה המרכזית שפלדשטיין, שוב, באותה תקופה שבה הוא שימש כדובר לענייני צבא של ראש הממשלה, קיבל כסף שהגיע מקטאר.

‏עופר: אנחנו בתשעה בפברואר, לפני כחודש וחצי, משלימים תהליך די ארוך ומייגע, אני חייב לומר, של תפירה מאוד מורכבת של התמונה שבסופה השורה התחתונה הבאה: דובר צבאי בלשכת ראש הממשלה, בעיצומה של מלחמה, מקבל תשלום מאיש עסקים אמריקני, ג'יי פוטליק, שמשמש כלוביסט של קטאר, לצורך שיפור תדמיתה של קטאר בסוגיית החטופים, וחלקה בסוגיה הזו.

‏אלעד: אז זו הכותרת, זה הדיווח. אבל אני רוצה שעכשיו תפרוס לי אותה, תתאר לי את השתלשלות האירועים. כי נכנסה דמות חדשה לסיפור. האיש שחיפש מישהו בישראל שיעבוד איתו, שישפר את התדמית של קטאר. אתה הגדרת אותו כאיש עסקים אמריקני, לוביסט של קטאר, והאיש הזה הוא ג'יי פוטליק.

‏עופר: תראה, ג'יי פוטליק, אני פותח סוגריים ממש קטנים עליו, הוא אדם שמי שבקיא טיפה בפוליטיקה האמריקנית, זוכר אותו עוד מתקופתו של קלינטון, שהוא עבד איתו. אדם שנשוי לישראלית, חי כאן כמה שנים בארץ. איש נחמד. יש לו לא מעט חברים כאן בישראל. אגב, מזוהה יותר עם… נקרא לזה "המרכז שמאל האמריקני", והוא עובד עבור קטאר, שמנסה אחרי שבעה באוקטובר לעשות כל מה שהיא יכולה כדי להרחיק מעצמה את כל מה שצץ וצף ונראה באותם תיעודים זוועתיים של חמאס - בכלל אחרי שבעה באוקטובר, ובפרט מהסוגיה של החטופים, שאני מזכיר, בשלבים ההם אנחנו מדברים על תמונות של ילדים ג'ינג'ים בכל רחבי העולם, על אזרחים ואזרחיות, על מעשים מזעזעים של מעשי אונס וכן הלאה, כולל עדויות של חטופות שחוזרות מן השבי, והקטארים מאוד מאוד מאוד רוצים שהאש לא תדבק בהם. בשלב הזה ג'יי פוטליק מראיין כאן בישראל, חלק מה… יועצי התקשורת כבר סיפרו על זה בעצמם, אבל מראיין כאן בישראל מספר משרדים ומספר יועצי תקשורת, בהם גם כאלה שעבדו ישירות עם משפחות החטופים, ואנחנו מבינים שהוא פוגש לא מעט סירובים.

‏אלעד: כשהוא, עופר, בעצם אמר לכל אותם יועצי התקשורת שהוא ראיין או הציע להם תפקיד, שהוא רוצה מישהו שידברר את קטאר? הוא אמר שהוא רוצה מישהו שיצייר תמונה שבה קטאר היא מדינה חיובית, אפקטיבית, טובה?

‏עופר: תראה, אם הולכים לקולא, אז ג'יי פוטליק למקורביו באמת אומר, ובלא מעט הזדמנויות וגם בראיונות, שהוא האמין שהדבר הנכון בנקודת הזמן הזו לטובת החטופים זה לרתום את קטאר לסיפור הזה, ולא להתנגח איתה. זאת אומרת, הוא יתעקש ויאמר לך… ואינני בוחן כליות ולב, אבל הוא יתעקש ויגיד לך שהסיפור היה לנסות להשתמש בקשריו בקטאר, בקשריו העסקיים עם הקטארים, כדי להשאיר אותם רתומים למשימה וקרובים אלינו, ולא ללכת איתם להתנגחות פומבית. עכשיו, אגב, גם במערכת הביטחון יש דעות לכאן ולכאן, זה בסדר גמור. נורא קשה לבוא ולהתייחס לאירוע הזה כאקט של רתימת קשרים, או השפעה חיובית וחימום היחסים לטובת שחרור החטופים, מהרגע שנכנס לתמונה כסף. ולא מעט כסף. ובשלב הזה, שיש לא מעט משרדים שאומרים לו בעצם "תודה, אבל לא תודה. אנחנו לא מתכוונים להעניק למדינה שגם בזמן המלחמה מהדהדת את כל המסרים של חמאס, מעל כל הפלטפורמות הבינלאומיות רבות העוצמה שלה", הוא נתקל בכמה דלתות סגורות, ואז יש נקודה, שגם עולה ונבדקת בחקירה, איך הוא מגיע, דווקא מכל האנשים בעולם, לאלי פלדשטיין. אדם שאין לו משרד יחסי ציבור, שלא ניהל קמפיינים בינלאומיים, שלא מוכר, בוודאי לא בסדרי הגודל של האנשים שנפגש איתם פוטליק, והוא שוכר את שירותיו.

‏אלעד: חסות אחת וממש מייד חוזרים.

‏[מעבר מוזיקלי]

‏[חסות]

‏אלעד: עופר, אנחנו עוברים בין התחנות המרכזיות על רצף הזמן בפרשת קטארגייט. הגענו לנקודה שבה, אחרי שחיפש וחיפש מישהו - ישראלי, יועץ תקשורת, שישפר את התדמית של קטאר, בפרט בנושא החטופים ובעבודת התיווך של קטאר, במאמצים לשחרר חטופים, אז לוביסט אמריקני שעבד עבור קטאר, ג'יי פוטליק, הגיע לאלי פלדשטיין. ואנחנו יודעים, גם מעמיתים שלנו בתקשורת - פלדשטיין באמת התחיל לעסוק, התחיל לתדרך, לדבר על התרומה החיובית של קטאר, וכל זה בעיצומה של המלחמה.

‏עופר: כן. ושם בקצה פוגשים את זה עיתונאים, שאחרי הפרסום שלנו, בשלבים הראשונים, נקרא לזה, ביממה-שתיים הראשונות, אתה שומע אותם בעיקר נבוכים. כלומר, פגש אותי עיתונאי מאחת ממערכות התקשורת, והוא מספר על טלפונים פה ושם שבהם הוא התבקש על ידו לתת דגש חשוב ובולט למעורבות החיובית של קטאר, בנקודות זמן כאלה ואחרות, בעיקר סביב סוגיית החטופים. עיתונאי אחר שחוזר מראיונות בדוחא שמסדר ג'יי פוטליק, מקבל טלפון מג'יי פוטליק עם שובו, שבו הוא מספר לו שמי שיטפל בראיונות שלו בארץ זה אלי פלדשטיין. ואלי פלדשטיין אכן מסדר לו ראיונות. העיד רביב דרוקר, עמיתנו, העלה ראיון ששודר אצלו. אודה ואומר - גם אצלנו, מבלי שבכלל הבנו את השרשור הזה. ראיונות, שבדיעבד אנחנו יודעים לומר, שמי שתאם וסידר אותם היה פלדשטיין. ודובר בכיר מאוד שנמצא באולפנים לא מעט, שמספר שיום אחד הוא נתן נאום על למה קטאר היא אולי השחקן הכי דו-פרצופי ומסוכן, ועם צאתו מהאולפן הוא מקבל טלפון, שבו הוא כמעט ננזף על ידי פלדשטיין על כמה שזה לא משקף, וכמה שזה לא נכון, וכמה שזה חוטא למה שהם עושים. אז נראה לי שהגרסה שאומרת… שהוא הציג בשבוע שעבר, טיפה תתקשה לעמוד אל מול חלק מהדברים האלה.

‏אלעד: והדבר שחשוב לזכור כאן, עופר, הוא שמבחינת הכתבים העיתונאים, כשהם קיבלו טלפון מאלי פלדשטיין שדיבר איתם על קטאר, שהדגיש את התרומה של קטאר, על כמה קטאר חשובה, על כמה היא אפקטיבית, הם באופן טבעי יצאו מנקודת הנחה שאלו תדרוכים שיוצאים מסביבתו של ראש הממשלה, שזו הרוח שנושבת מכיוונו של בנימין נתניהו.

‏עופר: ממש כך. כלומר שזה אולי בחירה ישראלית, ששוב, יש מי שסבור שככה נכון להשתמש כרגע בקטארים. אחרי זה נדבר, כרגע אבל נכון להשאיר אותם רתומים. וניחוש שאולי זה הסיפור.

‏אלעד: והיום אנחנו יודעים בדיעבד, שעם התפוצצות פרשת הבילד שדיברנו עליה, זו לפחות הטענה מצידו של פוטליק - עם התפוצצות הפרשה הזו, ההתקשרות העסקית בינו, בין קטאר לבין אלי פלדשטיין, הופסקה.

‏עופר: בדיוק. בדיוק. זה לפי מקורבים, וגם לפי דברים שאמר בפנים גלויות ובקולו אלון פנקס, חברו הטוב של פוטליק. לטענתו, אגב, פלדשטיין לא שיתף אותו בתפקידו המלא והלא רשמי בלשכת ראש הממשלה, וכשכל הפרשה הזו מתפוצצת, הבוסים בקטאר כנראה מאוד מאוד לא מרוצים מההתקשרות, והוא, לדברי אלון פנקס, שוב, משגר לפלדשטיין מייל שבו הוא מודיע לו על סיום ההתקשרות ביניהם.

‏[הקלטה] אלון פנקס: "אם פלדשטיין עבד עם נתניהו אז הוא לא סיפר את זה לג'יי. כשיצא סיפור ההדלפה, לכאורה, שפלדשטיין מעורב בה, לבילד - בו ברגע ג'יי אמר לו תודה רבה. לא אני ולא הקטארים שמשלמים לי לא רוצים להיות בסמטוחה הזאת."

‏אלעד: טוב, מעניין. ובכל אופן, בעקבות החשיפה שלך הגיעו עוד מידעים, עוד חשיפות, ובעצם התבהר יותר המנגנון של העברת הכספים, ובעיקר אי אפשר עוד היה לומר שלא עבר כסף שיצא מקטאר ובסוף השרשרת הגיע אל אלי פלדשטיין.

‏עופר: אוקיי. אז בעצם רועי ינובסקי עמיתנו, שבוע שעבר ב"כאן חדשות", מפרסם הקלטת שיחה, שהוא עושה עם אדם עם ישראלי בשם גיל בירגר.

‏[הקלטה]

‏גיל בירגר: "לא כלום, זהו."

‏רועי ינובסקי: "הוא ביקש את עזרתך בענייני מע"מ? שתעביר את הכסף לפלדשטיין בעצם?"

‏גיל בירגר: "נכון. כן, כן, בדיוק. אני לא… זה הכל. אני מכיר אותו 25 שנה. אני לא עובד בזה, אני לא עובד בארץ, אני לא… אין לי קשר לאנשים בארץ."

‏אלעד: גיל עובד הרבה מאוד שנים עם ג'יי פוטליק, ועל פי עדותו שלו ג'יי פוטליק מבקש ממנו להעביר תשלום לאלי פלדשטיין עבור השירות שהוא שוכר ממנו. וגיל מודה, בעצם, באותה שיחה, שהוא קיבל כסף מאותו לוביסט קטארי, כדי שישלם כאן בישראל, בדרך שבה הוא שילם, שגם זה, אגב, נמצא בחקירה מקבילה בכל מה שקשור לרשות להלבנת הון, אבל אליה לא ניכנס. אבל בכל מקרה, גיל בעצם אומר את הדברים בצורה מאוד פשוטה - הייתה העסקה, או שכירת שירות נקרא לזה כך, וכסף הועבר בכמה וכמה הזדמנויות. עורך הדין סבוראי, בהודעה הראשונה אלינו, בתגובה הראשונה אלינו, התחיל ב"להד"ם", עבר ל"הדבר אינו נכון", בעצם הוציא הודעה שבה הוא מטיל פצצה על פצצה. פעם אחת מודה שאכן עברו כספים. פעם שנייה, אבל, בפעם הראשונה טוען שמדובר היה בפתרון של הלשכה, של גורמים בלשכה, לקושי בהעסקתו של פלדשטיין, בגלל אותו עניין של הסיווג הביטחוני. כלומר, עורך הדין סבוראי לא מגלגל את הכדור חזרה למגרש של לשכת ראש הממשלה, אלא בועט אותו בטיל היישר… מי שיודע לקרוא טיפה את המפה, הישר לידיו של יונתן אוריך, ואם לא אליו, אז זה יכול להיות עוד יותר גבוה מזה. אבל ברור שהוא אומר בעצם, "זה היה סידור של הלשכה. הוא לא עבד עבור קטאר. זה היה סידור של הלשכה, סידור העסקה".

‏אלעד: זהו, אז רגע. אתה אומר, בצדק, "מי שיודע לקרוא את המפה" - אני לא משוכנע שכולם יודעים. אז תעזור לי לך ברגע כמה נקודות. יונתן אוריך, הוא הפך כבר לשם מאוד מוכר, גם אני חושב, בציבור הרחב. שנים שהוא אחד האנשים הכי קרובים לראש הממשלה נתניהו. הוא יועץ, הוא דובר בכל מיני קונסטלציות, הוא גם בעצמו נקשר בעבר ביחסים עם קטאר. ב-2022, עיתון "הארץ" חשף שאוריך, יחד עם שותף שלו, שרוליק איינהורן, עבדו עבור קטאר לשיפור התדמית הקטארית, הכל סביב המונדיאל שנערך שם.

‏עופר: כן. כן. אתה נוגע בפרסום של בר פלג עמיתנו ב"הארץ", ואולי, נקרא לזה כך, אולי טיפה עוזר להרחיב את התשתית בנוגע לשאלת ההתקשרות הרחבה של מקורבים מסביבת נתניהו אל הקטארים. אנחנו מדברים על ימים שבהם נתניהו באופוזיציה, יונתן אוריך ושרוליק איינהורן הם לחלוטין לחלוטין לא אנשים שאפילו משיקים ללשכה שבה יש התרחשות של קבלת החלטות או נגיעה משמעותית לקטאר באיזשהו צד ואופן, והם מעניקים שירות, שאני לא חושב שאתה ואני היינו מעניקים לקטארים, אבל הם לצורך העניין, וצריך גם את זה לומר, לא עושים כאן שום עבירה. אירוע, שוב, שמתכתב עם הפער בין המסרים, שכשמדברים על קטאר ודברים ששמענו גם מראש הממשלה, לבין העובדה שאנשים הכי קרובים אליו כנראה נמצאים בקשרים עסקיים ברמה זו או אחרת עם הקטארים. ועכשיו, בעצם, בין היתר, נבדקת - שוב, אני בתוך הצו מאוד נזהר - נבדקת התשתית הרחבה יותר. זה בעצם, האם אותה התקשרות שעליה פורסם, שאודותיה פורסם ב-22' ב"הארץ", האם היא הייתה אירוע חד פעמי? או שנמשכה מאז? גם בנוגע ליתר המעורבים או לאנשים אחרים בסביבה? האם היא קשורה? האם היא מחברת באיזשהו אופן בין הפרשה ההיא לבין ההתקשרות בזמן המלחמה? כל הדברים האלה נמצאים עכשיו לגמרי במוקד החקירה.

‏אלעד: כי בעצם, אם אנחנו הולכים לפי הגרסה של פלדשטיין, שהוא בכלל לא עבד עבור קטאר, אלא קיבל כסף מפוטליק עבור העבודה שהוא עשה בלשכת ראש הממשלה, פשוט כי לא יכול היה לקבל כסף, כי לא עבר סיווג ביטחוני, לא היה לו תקן מוגדר - בעצם, פלדשטיין אומר במילים אחרות, לכאורה, "אני עבדתי עבור ראש ממשלת ישראל. היועץ הקרוב, יונתן אוריך, הוא סידר שאיש עסקים ישלם לי את המשכורת שהגיעה לי עבור העבודה הזו. לא עבדתי עבור מישהו אחר". מה אומר אוריך על הטענה הזו?

‏עופר: אוריך טוען ביום חמישי, בעקבות ההתפתחויות, שאין לו מושג מי הוא אותו איש עסקים ישראלי. לא שוחח איתו או פגש אותו מעולם. שים לב למי הוא לא מתייחס - לג'יי פוטליק. 'אוריך הוא יועץ פרטי, שאינו עובד מדינה ואינו מועסק בלשכת ראש הממשלה, וממילא לא היה ממונה או אחראי על העסקה או ענייני כוח אדם בלשכה, כך שאינו "מסדר"' - במרכאות, הם כותבים, 'עבודה או מעביר כספים לאיש. הניסיון לייצר סכסוך מלאכותי בין אוריך לפלדשטיין תוך הדהוד פרסומים תקשורתיים, עולה כדי שיבוש וזיהום חקירה'. אלה עיקרי ההודעה ששיגר באמצעות עורכי דינו.

‏אלעד: תראה, לא סתם אתה מצטט כאן תגובות מטעם עורכי דין בכל מה שקשור לפלדשטיין ולאוריך, כי בשב"כ נפתחה בדיקה, שהפכה לחקירה. היא מנוהלת על ידי השב"כ יחד עם יחב"ל ב"להב 433" של המשטרה. פלדשטיין ואוריך בימים האחרונים, שניהם עוכבו לחקירה. מה החשדות נגדם?

‏עופר: הסעיפים, ברמה היבשה, הם שוחד, הם מרמה והפרת אמונים, מגע, לדעתי, עם סוכן זר. אלה הסעיפים שאנחנו בשלבים, כמובן ראשוניים, שבהם הם מזומנים לחקירה. אלו דברים שמתפתחים ככל שהיא מתקדמת, אבל אלה האזורים.

‏אלעד: כן, והפירוט המדויק לסעיפים, לחשדות, הכל נמצא תחת צו איסור פרסום. אז מעבר לאותו פירוט יבש שנתת, לצערי אי אפשר להיכנס יותר לעומק או להסביר מה עומד מאחורי החשדות. ונכון שכמו שאתה אומר, הם בעצם לא עובדים מן המניין בלשכת ראש הממשלה, הם עובדים חיצוניים. אבל כשהאנשים כל כך קרובים לראש הממשלה נמצאים בקשר עם קטאר או עם לוביסטים מטעם קטאר, אז זה לכל הפחות מעלה שאלות על מה קורה בכלל בלשכה, וגם שאלות כלפי נתניהו. לפי פרסום של נוסי, משה נוסבאום, יידרש נתניהו לכל הפחות לספק, איך אני אומר? תובנות בנושא הזה.

‏[הקלטה] משה נוסבאום: "צריך לשמוע את דבריו של גורם במערכת אכיפת החוק, שבקיא בפרטי החקירה, וכך הוא אומר: 'כבר עכשיו ברור שלא יהיה מנוס מלבקש גרסה מראש הממשלה, לפי שעה כעד, אך אולי גם כנחקר באזהרה'. החוקרים יבקשו לדעת האם…"

‏עופר: אז תראה, יש פה שאלה, מה ראש הממשלה ידע או לא ידע. שוב, האם זה אירוע רק של פלדשטיין, או התקשרות רחבה יותר, גם של האיש הכי קרוב לראש הממשלה בעשור האחרון, יונתן אוריך? נתניהו יצטרך, לכל הפחות, להציג גרסה לאירועים. לספר מה הוא ראה, ידע, שמע, לכל הפחות מהמקום שבו הוא ישב, בהיבט הזה. אנחנו לא יודעים על איזושהי מעורבות, ונדגיש את זה בצורה מאוד מאוד ברורה. אבל כן, יצטרך להסביר מה הוא ידע, הריח, והאם הוא שמר מספיק על האנשים הכי קרובים אליו בנוגע להתקשרויות שלהם.

‏אלעד: תראה, אני רוצה להכניס עוד מורכבות אחת לטיימליין, קשורה לראש הממשלה, וזו טענה שבעצם הליך ההדחה שהתחיל השבוע נגד ראש השב"כ רונן בר, לכאורה קשור, או אולי אפילו בא כתגובה לחקירה הזו שמנהל הארגון סביב קטארגייט. אל מול הטענה הזו, כאילו בגלל החקירה נתניהו קידם או האיץ את הליך הדחת ראש השב"כ, ראש הממשלה בעצם אומר - להיפך.

‏עופר: כן. ראש הממשלה בעצם ביקש לעגן אתמול את הטענה שהחקירה נועדה לסכל את הדחת ראש השב"כ, ולא שההדחה נועדה לסכל את החקירה. כלומר, את המה קדם למה, את הביצה ואת התרנגולת.

‏[הקלטה] ראש הממשלה בנימין נתניהו: "העובדות מוכיחות, בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים - הפיטורים לא נועדו למנוע את החקירה. החקירה נועדה למנוע את הפיטורים. אז תגידו לי אתם - מי פה פועל ממניעים זרים?"

‏עופר: אבל אין ספק. אין ספק על עובדה אחת - שהחשיפה הזו, וגם החקירה הזו, כפי שאנחנו למדים מרצף הסרטונים של ראש הממשלה ומדברים נוספים שאנחנו יודעים, גוררת הרבה מאוד חשש. הרבה מאוד לחץ שם בלשכה.

‏אלעד: כן, אני חושב שזה בערך סימן הקריאה היחיד שאפשר בשלב הזה להציב בפרשה הזו. העובדה שהפרשה, החקירה, מכעיסה / מלחיצה / אולי גם וגם, את ראש הממשלה ואת סביבתו. אז אחרי שאמרנו את כל מה שאמרנו, עופר, כל מה שאנחנו יכולים לומר, איפה אנחנו עומדים? זו פרשה שאפילו רק מהמידע החלקי הזה שאפשר לפרסם, ברור לכולם שיש לה פוטנציאל נפיץ מאוד.

‏עופר: אז השלב הנוכחי הוא שלב שבו אנחנו גם לוקחים בחשבון, ובצניעות, שאנחנו לא יודעים הכל. ננקטות, אני מניח וגם קצת יודע, כמה וכמה פעולות חקירה משמעותיות, כשבעצם יש גם שאלה של ההיקפים, גם שאלה של התמורות, גם שאלה של הידיעה - מי ידע? כמה ידע? חלק מהדברים נוגעים גם, צריך להזכיר, אלעד, לאנשים שלא נמצאים בארץ. והעניין הזה הופך את החקירה הזו לאירוע עם פוטנציאל יחסית ארוך. אבל אנחנו, לדעתי, להבנתי, לכל הפחות בנוגע לחלק מהעובדות על התקשרות, על כספים, על שירות כזה או אחר, אני חושב שאנחנו כבר לא שם, אלא כמה וכמה שלבים קדימה, שנוגעים גם לפרשנויות, גם למעורבים נוספים וגם למי ידע ומה ידע.

‏[מעבר מוזיקלי]

‏אלעד: טוב, אני מצפה ממך בפעם הבאה גם ליותר תשובות ולא רק שאלות מעניינות ופתוחות. עופר חדד, תודה.

‏עופר: תודה, אלעד.

‏אלעד: וזה היה "אחד ביום" של N12. אנחנו מחכים לכם בקבוצה שלנו בפייסבוק. חפשו "אחד ביום - הפודקאסט היומי". העורך שלנו הוא רום אטיק. תחקיר והפקה דניאל שחר, שירה אראל, הילה פז ועדי חצרוני. על הסאונד יובל ברוסילובסקי. יאיר בשן יצר את מוזיקת הפתיחה שלנו.

‏אני אלעד שמחיוף, ואנחנו נהיה כאן גם מחר.

‏[חסות]

 

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

Comments


אוהבים פודטקסטים? הישארו מעודכנים!

הרשמו וקבלו עדכונים לכל תמלולי הפודקאסטים

תודה שנרשמת

  • Whatsapp
  • Instagram
  • Facebook

כל הזכויות שמורות © 

bottom of page