top of page
רותי מושקוביץ

אבא חטוב עם צביקה עינב - פרק 3 - איך להוריד 8-22 ק"ג משינוי אחד קטן בשיטה הלפטינית

Updated: Aug 11, 2024

בפרק השלישי, נלמד על הנוסחה המדעית להשביע גבר רעב בקלות, מהם ארבעת מנגנוני הרעב שלך, מה הקשר בין תדלוק למגנום לבן ואיך להוריד 8-22 ק"ג משינוי אחד קטן, תוך כדי שאתה אוכל עד שובע מלא ועם מינימום חוקים. כל זאת ועוד - בפרק השלישי של הפודקאסט הרשמי של "אבא חטוב".


 

תאריך עליית הפרק לאוויר: 10/02/2022.

היי חברים יקרים, ברוכים הבאים לפודקאסט הרשמי של "אבא חטוב", התוכנית שתלמד אתכם איך להוריד את הכרס ולהרגיש בשיא שלכם בכל גיל, מבלי לספור קלוריות, להרעיב את עצמכם, לעקוב בדקדקנות אחרי תפריט דיאטטי, או אפילו מבלי לעשות ספורט.

את אתגר "אבא חטוב" עברו נכון להיום מעל 15 אלף גברים בישראל, שהצליחו להחזיר לעצמם את הבריאות והאנרגיה והביטחון העצמי שבאמת מגיע להם.

המטרה של הפודקאסט הזה הוא להקנות לכם את הכלים, ההבנה, הידע והמוטיבציה כדי באמת לרדת במשקל פעם אחת ולתמיד.

אני צביקה עינב, מייסד אתגר "אבא חטוב", 32 קילו פחות והמנחה שלכם, והיום אנחנו הולכים לדבר על הדרך, הנוסחה המדעית, להשביע גבר רעב, מהם ארבעת מנגנוני הרעב שכל אחד מאיתנו חווה, ואיך אפשר להוריד את השאלטר על החשקים והרעב שלנו. בסוף הפרק הזה אני אראה לכם איך אנחנו יכולים בעזרת טוויק קטן בתזונה שלנו, תוך כדי שאנחנו ממשיכים לאכול ללא הגבלה ועד שובע, לרדת בין 8 ל-22 קילו בשנה, רק משינוי אחד שקשור לשלב הראשון בשיטה הלפטינית.

בואו נתחיל.

אוקיי, חברים יקרים, איזה כיף. הפרק השלישי בפודקאסט "אבא חטוב", וכבר אני יכול להגיד לכם שאני סופר מתרגש לעשות את הפרק הזה, מהסיבה הפשוטה שפשוט קיבלתי כל כך הרבה אהבה, וכל כך הרבה פרגונים על שני הפרקים הקודמים, ואפילו פודקאסט "אבא חטוב" בשיאו, הגיע למקום השלישי בספוטיפיי, במצעדי הפודקאסטים המושמעים ביותר בישראל. אז קודם כל תודה רבה לכם, לכל המאזינים, ולכל האנשים שעוקבים אחרינו, זה ממש ממש לא מובן מאליו.

הכוכבית הקטנה שהייתי רוצה להתחיל איתה, זה אם זה הפרק הראשון שאתם שומעים את פודקאסט "אבא חטוב", בבקשה מכם, עזבו את הפרק הזה, לכו לפרק מספר 1 ותאזינו לו. למה? כי כל הדברים שאני מדבר עליהם, נבנים על אותה אמת פיזיולוגית שאני מדבר עליה בפרק מספר 1, על אפקט החסימה, על הריבאונד הגרליני, ולכן אם לא תדעו את זה, באמת זה כמו ללכת לכיתה ז', ולהתחיל ללמוד מתמטיקה מכיתה ז' מבלי שאני יודע חיבור וחיסור. זה פשוט יהיה לכם לא שלם ולכן, אם עדיין לא האזנתם לפרק מספר 1, לכו לפרק מספר 1, תאזינו ואז תחזרו לכאן.

אז היום, אנחנו הולכים לדבר קודם כל, על הדרך המדעית להשביע גבר רעב. וכדי להסביר ולהתחיל לפרק את הבעיה הזו, אני הולך לדבר איתכם על קונספט שנקרא, בשפתנו, ארבעת מנגנוני הרעב. לכל אחד מאיתנו יש ארבעה מנגנונים, נקרא לזה סוויצ'ים, שיחליטו האם אנחנו רעבים עכשיו, או האם אנחנו שבעים.

מנגנון הרעב הראשון הוא קודם כל, תאמינו או לא, צמא. הגוף שלנו בנוי 70% מים. עכשיו, מבחינת סטטיסטיקה, הישראלי הממוצע, שותה רק ארבעה וחצי כוסות מים ביום, אוקיי? סתם דוגמה, ארגון הבריאות העולמי, ההמלצה שלו עבור גבר לא פעיל, זה בין 2.7 ל-3.2 ליטרים של מים ביום, אוקיי? 70% מהישראלים למעשה חיים במצב של התייבשות כרונית. ומה הם אותם תסמינים של אותה התייבשות כרונית? אז יש לנו רעב מוגבר, עייפות, תנודות ברמות האנרגיה, לפעמים גם תנודות ברמות הסוכר, חשקים מיוחדים למתוקים ולפחמימות פשוטות. אנחנו כבר מכירים את זה מהפרק הראשון, אלו בדיוק אותם תסמינים ואותן התנהגויות שגורמות לנו לאפקט החסימה. במיוחד בתחילת הדרך הלפטינית שלנו, המוח שלנו יאותת לנו שאנחנו רעבים, אך אנחנו למעשה צמאים. בין 15 ל-25% מאיתותי הרעב שלכם, הם למעשה איתותי צמא שהמוח שלכם פשוט שוגה באיתות הזה. עכשיו אנחנו נדבר על מנגנון הרעב השני והוא רעב תזונתי. אז קודם כל מה זה רעב תזונתי? זה הצורך של הגוף שלנו באבני בניין תזונתיים מסוימים, פחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים, מינרלים. אנחנו, אין מה לעשות, אף אחד מאיתנו לא יכול לחיות בלי מספיק חלבון או בלי ויטמין C או בלי ויטמין K, ולכן הגוף שלנו ממש מפתח רעב ספציפי לאותם מאכלים.

אגב, הגוף שלנו יש לו רעב ספציפי לפחמימות, נכון? כולנו מכירים את זה, מה קורה ברגע שאנחנו מנסים להוריד פחמימות ולאכול רק חלבונים וירקות במשך שלושה ימים? אנחנו נהיים אנשים מאוד מאוד מאוד לא נחמדים. אוקיי? לגוף שלנו יש רעב ספציפי לכל אחד מאבני הבניין, הקריטים לו עבור גדילה ועבור שימור החיים. עכשיו אגב, לגוף שלנו גם יש צורך ויש ממש רעב, ואנחנו נדבר על זה בפרקים הבאים, בגיוון. אוקיי? הגוף שלנו גם רוצה, הוא לא אוהב לאכול את אותם מאכלים כל יום. למה? כי זה עצם ה… נקרא לזה חשק, או הצורך הזה בגיוון, הוא ממקסם את האפשרות או את הסיכוי שלו לקבל את כל אבני הבניין ואת כל הויטמינים והמינרלים שהם מן הסתם רבים, שהוא זקוק לו כדי לשגשג. אז זה סוג הרעב השני.

סוג הרעב השלישי הוא מה שנקרא בשפתנו רעב אסוציאטיבי. רובנו אגב, קוראים לו אכילה רגשית. פרק מספר 2, דיברתי עליו באריכות. הוא למעשה רעב שעולה כשמשהו מסוים קורה בסביבה שלנו. זה יכול להיות סוף שבוע, להיות סגור בבית בחורף, חופשה, חגים, צפייה בתוכניות ריאלטי על אוכל, שזה טריגר מאוד מאוד חזק עבורי, ועוד ועוד ועוד. עכשיו, זה יכול להיות חיצוני לנו, כמו הדברים שדיברתי עכשיו, וזה גם יכול להיות פנימי. אוקיי? זה יכול להיות סוג מסוים של רגש שעולה בי, בין אם זה שיעמום, כעס, אשמה. אוקיי? שגורם לי, בצורה הכי אסוציאטיבית, הפשוטה ביותר שיש, כמו הכלבים של פבלוב, יש גירוי, הגירוי נגיד אשמה, ויש תגובה נלמדת. מהי התגובה הנלמדת האוטומטית? ללכת לארון הממתקים, לארון החטיפים ולאכול את עצמי לדעת. אוקיי?

אני יכול להגיד לכם, סתם דוגמה אצלי, שכשאני הייתי 100 קילו, לי היה רעב אסוציאטיבי ספציפי, למגנום לבן, בכל פעם שהייתי מתדלק. הייתי מתדלק, שם את הידית בתוך הרכב, ואז הולך ל-yellow או לאלונית, קונה מגנום לבן, הוא היה חייב להיות מגנום לבן משום מה, אוכל אותו, כאילו משהו בי אומר לי "איזה ילד טוב אתה, מתדלק, שומר על האוטו", מסיים אותו מחוץ לאוטו, ואז חוזר, מוציא את הידית ונוסע. כל פעם. אני יכול לתת לכם עוד דוגמה, שבכל פעם שהיה לי יום אימונים מאוד מאוד אינטנסיבי, הייתי ממש מרגיש את הצורך לאכול פיצה. הייתי חוזר חזרה הביתה, אחרי יום אימונים, נגיד של שלושה-ארבעה אימונים ברצף, כולי מפוצץ באנרגיה, המון פעמים אנרגיה חיובית, מרגיש צורך להרגע, להרגיע את מערכת העצבים, ופשוט הגוף שלי היה דורש ממני, במקום לפנות ימינה הביתה, לפנות שמאלה אל הפיצרייה השכונתית ולהזמין את אותה פיצה. לא הצלחתי לשלוט בזה, למרות שידעתי מה אני צריך לעשות, היה לי תפריט, אוקיי? נתנו לי ייעוצי תזונה, אבל לא הצלחתי מבפנים לשלוט במה שאני מכניס לפה, בגלל הרעב האסוציאטיבי וגם כמובן בגלל אפקט החסימה.

מנגנון הרעב האחרון הוא למעשה רעב רעיל. הוא למעשה הרעב הדומיננטי ביותר בחוויה של רובנו היום, ובמיוחד אצלי, כשהייתי יותר כבד ממה שאני היום. אז כמו שכבר דיברנו, בפרק מספר 1, הוא נובע מאפקט החסימה ומהריבאונד הגרליני, שממש ממגנטים אותנו למאכלים עם יחס השומן-פחמימה של חלב האם. שוב, אני מזכיר לכם, היחס הממכר הזה של גרם שומן על 1.7 גרם פחמימה, ובמה הוא מתאפיין? בתחושת רעב בהולה. ממש אני חייב לאכול, עקצוץ חזק בפה ותחושה שאין מצב שאני לא אוכל עכשיו, ויכול להיות שזה גם יגיע עם איזשהו מצב רגשי של עצבים, אוקיי? חוסר סבלנות עבור האנשים שקרובים אלינו. והרעב הזה הוא זה שנובע מחוסר איזון של הורמוני רעב ושובע, כמובן בנוסף לתנודות בלחץ הדם, ברמות הסוכר, שגם בסופו של דבר מגיעים מחוסר איזון הורמונלי, בעיקר של אינסולין.

ועכשיו, אחרי שהבנו את ארבעת מנגנוני הרעב, אני רוצה לשאול אתכם שאלה. עד כמה אתם מרגישים שאתם מונעים מאותו רעב אסוציאטיבי, אכילה רגשית, ואותו רעב רעיל שמונע מאפקט החסימה, אוקיי? מ-1 עד 10, ממש תדרגו את עצמכם עכשיו, בין אם זה 2, 3, 1, שזה מאוד מאוד נמוך, ובין אם זה 7, 8, 9 ו-10. אני הייתי 12 מבחינתי שהתחלתי את התהליך הזה, אז באמת אין לכם מה להרגיש רע.

אבל אני רוצה לתת לכם פתרון פרקטי, איך אנחנו יכולים להתחיל לאזן את עצמנו מבחינה הורמונלית. כי מה שהשיטה הלפטינית אומרת וטוענת, זה שאם אנחנו "נשביע", במרכאות, את שני מנגנוני הרעב העליונים, את הצמא ואת הרעב התזונתי, שני מנגנוני הרעב האחרונים שדיברנו עליהם, האסוציאטיבי והרעיל, יפסיקו לנהל אותנו. ככל שאנחנו משביעים יותר את שני מנגנוני הרעב העליונים, מנגנוני הרעב התחתונים, פשוט נושרים מאיתנו, אוקיי? כמו נשל של נחש, אנחנו לא צריכים להיאבק בזה, אנחנו לא נצטרך עכשיו לפתור את כל בעיות הילדות שלנו, כדי להיפטר מהאכילה הרגשית, ממש לא. אנחנו פשוט נרגיש אותה, איך היא לאט לאט הופכת להיות לא רלוונטית. וגם אם יהיה לנו חשק, הוא יהיה כל כך קטן ולא משמעותי, שבקלות נוכל לסלק אותו וללכת לעשות משהו אחר.

ועכשיו, אנחנו נעבור ליישום של השלב הראשון בשיטה. השלב הראשון בשיטה הלפטינית, נקרא הצפה לפטינית. ואת העוצמה שלו, אני הולך להדגים לכם דרך מחקר שנקרא "מחקר הלזניה". וכשאתם תשמעו את הממצאים של המחקר הזה, אתם לא רק תבינו את השיטה ואת השלב הראשון של השיטה, אלא גם אתם תבינו ותראו איך המחקר הזה, מאושש לנו את הטענה שדיברתי עליה עד לפני רגע, שהשבעת שני סוגי הרעב העליונים, גורמת לשני סוגי הרעב התחתונים, להפוך להיות לא רלוונטים.

אז מה שחוקרים עשו במחקר הלזניה, הם לקחו אנשים וחילקו אותם למספר קבוצות. כל קבוצה אכלה לזניה של 800 קלוריות. עכשיו, לזניה, אתם חייבים להסכים איתי, לא המאכל הכי בריא עלי אדמות. בשר בריא, לא בריא, שכל אחד יחליט לעצמו, אבל המון פעמים מוסיפים סוכר, קמח לבן, שומני באופן יחסי. באופן כללי, לא המאכל באמת הכי בריא בעולם. אבל המשתתפים האלה יכלו לאכול כמה שהם רצו מהלזניה, ללא הגבלה. הכוכבית היחידה הייתה, שנתנו להם איזושהי מנה ראשונה, רגע לפני הלזניה, ואז בדקו את צריכת הלזניה שלהם. אז קודם כל, הקבוצה הראשונה פשוט אכלה את הלזניה as is.

800 קלוריות, לכו, תהנו. ואכן, בממוצע, אכלו 800 קלוריות, נהנו, מצוין. הקבוצה השנייה אכלה רגע לפני הלזניה, סלט קטן של 50 קלוריות. ומה שקרה, זה שהקבוצה הזו צרכה, באופן טבעי, בלי שאף אחד אמר להם "תאכל פחות, אתה צריך דיאטה", כ-100 קלוריות פחות לזניה. 104 קלוריות פחות לזניה. הקבוצה השנייה אכלה סלט בינוני של 100 קלוריות, במקום 50 קלוריות, הכפילו את זה ל-100 קלוריות של סלט, רגע לפני הלזניה, ואז בדקו כמה הם צרכו מהלזניה, באופן טבעי. אוקיי? אמרו להם, "תאכלו עד שובע". ומה שהם ראו, שהקבוצה השנייה שאכלו את הסלט של ה-100 קלוריות, צרכו כמעט 200 קלוריות פחות לזניה. כלומר, רבע מהלזניה נשארה על הצלחת. אמממ, מעניין. עכשיו אנחנו הולכים להגיע ליישום באמת של שני הדברים שדיברנו עליהם כשהמשתתפים שתו מרק ירקות לפני. עכשיו, מרק ירקות בנוי למעשה, ממים ומירקות. עכשיו, ירקות מכילים פחמימות קטנות שלא מתפרקות בגוף שלנו, חסרות קלוריות, שנקראות סיבים תזונתיים, שגם תורמות לשובע. אוקיי? אנחנו בשיטה הלפטינית קוראים להם משביעי על.

אז למעשה, בצורה מאוד מאוד פשוטה, הם שתו מים, סוג הרעב הראשון, חברים, אתם כבר מאסטרים. וביחד עם המים, הם צרכו משביעי על, שהשביע להם, כביכול, חלק מסוג הרעב השני, רעב תזונתי. אז מה קרה לחבר'ה האלה? כל המשתתפים שצרכו מרק ירקות לפני הלזניה, אכלו כ-260 קלוריות פחות לזניה באופן טבעי, מבלי שאף אחד אמר להם "תאכל פחות", "תאכל מצלחות יותר קטנות", "שים רסן על הפה", "אתה חסר משמעת עצמית", "זה לא בסדר", "אתה צריך לרזות". כל הדברים האלה, כבר הבנו שהם יוצאים מהחלון והם לא רלוונטיים, אחרת לאף אחד מאיתנו לא הייתה את בעיית ההשמנה.

מה שקרה כאן, הוא מדהים, חברים, מסיבה מאוד מאוד פשוטה. ברגע שאנחנו משביעים את שני סוגי הרעב העליונים, לא רק שאנחנו הופכים להיות הרבה יותר קשובים לאיתותי השובע שלנו, אנחנו מסוגלים להימנע מאותו חשק למאכלים ממכרים. עכשיו, אם תתנו לי לעשות איזשהן מכפלות בקטנה ותתנו לי להיות קצת פשטני, אני אראה לכם משהו מדהים. אם האדם הממוצע היה מיישם את אסטרטגיית המנה הראשונה המחטבת, הוא היה עושה מה שנקרא, הצפה לפטינית שלוש פעמים ביום ולא היה עושה שום דבר חוץ מזה, אוקיי? לא היה מוריד את המתוקים, לא היה מוריד את הבצקים, אבל כל מה שהוא היה עושה, היה, אנחנו לא שותים מרק ירקות שלוש פעמים ביום, כי זה קצת קשה, במיוחד קיץ, חורף, עניינים. אז מה שאנחנו עושים, אנחנו שותים כשתי כוסות מים לפני הארוחה, בערך בממוצע 400-500 מיליליטר מים ואנחנו אוכלים חצי צלחת ירקות מנקים. אילו ירקות שאתם רוצים, כן יש יתרון מסוים לירקות חיים, למה? בגלל שהם יותר עשירים במים, ברגע שאנחנו מבשלים את הירקות, הנפח שלהם קטן ותכולת המים בהם קטנה, אוקיי? וברגע שהירקות חיים, תכולת המים שלהם גדולה, בדרך כלל גם הצפיפות הקלורית, משהו שאנחנו נדבר עליו בפרקים הבאים, היא הרבה יותר קטנה גם כן, מה שגורם לנו עדיין להיות מסוגלים לאכול נפח גדול ועדיין לרזות, אוקיי? זה סוד הצפיפות הקלורית, אנחנו נדבר עליו בפרקים הבאים.

אבל אם אנחנו רק ניקח את הדבר הזה ולא נעשה שום דבר אחר, נגיד הסלט ירקות של ה-50 קלוריות פלוס שתי כוסות מים שלוש פעמים ביום, אנחנו נרזה 8 קילו בשנה, בלי לעשות שום דבר אחר. אבל אם אנחנו רוצים לקחת איזה צעד קדימה, אנחנו ניקח 100 קלוריות של ירקות מנקים או של מרק ירקות, כמו שהם עשו, ונשתה שתי כוסות לפני כל ארוחה, כחצי ליטר, אנחנו נקבל ירידה בשנה של 22 קילו, בלי לעשות שום דבר אחר. בלי להגביל כמויות, בלי לספור קלוריות, בלי לאכול פריכיות אורז או חזה בלי שמן, בלי להיות מורעב, ובלי, הכי חשוב, להפוך את כל תהליך ההרזייה הזה, לאיזה פרויקט מעיק שאנחנו לא יכולים לעמוד בו.

אחד מהסודות, עם כל הכבוד לי ולקרחת המהוללת שלי, שאתגר "אבא חטוב" מצליח כל כך, הוא ההדרגתיות והפשטות שבשיטה הזו. אז מה שאני רוצה שתיקחו מהסשן הזה, מהפרק הזה, זה דבר אחד, הצפה לפטינית לפני כל ארוחה. תעשו את הדבר הזה, חברים, אני חייב להגיד לכם שהבייסיק הזה הוא הדבר הכי חשוב, גם כשיש לי 40 ק"ג לרדת, וגם כשאני היום, שלוש שנים אחרי תהליך ההרזייה שלי, אוכל כל מה שבא לי, אבל עדיין שומר על הבסיס הזה. חברים, זה אמנם נשמע פשטני, אבל היום אתם הבנתם את הסיבה העמוקה שזה עובד.

ועכשיו אני הולך לבקש מכם, כמו בסוף כל פרק, לשלוח את הפרק הזה למישהו אחד בסביבה הקרובה שלכם, בין אם זה חבר, או בן משפחה, בת משפחה, קולגה, מישהו בעבודה, שחייב לשמוע את התוכן הזה, חייב להבין שיש דרך אחרת, חייב לדעת איך לרדת בין 8 ל-22 ק"ג, רק משינוי אחד קטן שדיברנו עליו בפרק של 18 דקות.

חברים, בפעם הבאה אנחנו נדבר על מיתוס הכושר המשמין. למה 95% מאימוני הכושר הם למעשה לא טובים להרזייה, ובמקרה הטוב, בזבוז זמן. ומה הם האימונים הכי מומלצים להרזייה בשיטה הלפטינית.

יאללה חברים, אנחנו נתראה בשבוע הבא, ביי ביי.

 

לעוד פרקים של הפודקאסט לחצו על שם הפודקאסט למטה

57 views0 comments

Comments


bottom of page